17. november 1997 kell 22:00

Lõhkeainetehas käivitub homme

ASi Eesti Põlevkivi ja Saksa firma GmbH Dynamit Nobel ühine lõhkeainetehas käivitub kõigi eelduste kohaselt homme, mil toodab esimese katsepartii lõhkeainet, ütles Eesti Põlevkivi peadirektor Väino Viilup.

Viilup lausus, et Sirgala karjääri territooriumil käivituvas tehases on uusim tehnoloogia, mida üldse lõhkeainetööstuses kasutatakse.

OÜ Dynamit Nobel Eesti nime all tegutsevas tehases plaanitakse aastas toota 24 000 tonni lõhkeainet. Esialgu on kogu toodangu kasutajaks Eesti Põlevkivi ise. Ettevõttes saab tööd 70 inimest.

Saksa firmale GmbH Dynamit Nobel kuulub 65% OÜst Dynamit Nobel ja Eesti Põlevkivile 35% ettevõttest.

Uues lõhkeainetehases toodetav emulsioonlõhkeaine on Viilupi sõnul tunduvalt parem kui Eesti Põlevkivis seni kasutatud Vene päritolu lõhkeaine. «Emulsioonlõhkeainega töötamisel on töid võimalik täielikult mehhaniseerida, see ei raputa nii kõvasti maapinda, ei tekita nii palju gaase ega reosta loodust, nagu seni kasutatud Vene lõhkeaine,» rääkis ta. ÄP

Hetkel kuum