• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eksperdid näevad börsilanguse halba mõju majandusele

  Ekspertide arvamuse kohaselt hakkavad pangalaenu intressimäärad langema enam kui kolme kuu pärast. Tõusueelse taseme saavutavad intressimäärad kas järgmise aasta lõpus või veelgi hiljem, arvasid eksperdid.
  Eksperdid arvasid, et börsilanguse mõju on kõige suurem lühiajalise pangalaenu intressimääradele ja eratarbimisele. Börsilanguse mõjul intressimäärad tõusevad ja eratarbimus väheneb, leidsid eksperdid.
  Börsilangus annab selgelt negatiivse signaali välisinvestoritele ja välisinvesteeringute vähenemine avaldab mõju majanduse arengule, ütles konjunktuuriinstituudi teadur Leev Kuum pärast küsitluse tulemuste avalikustamist. Tema sõnul näevad majanduse arengut hinnanud eksperdid börsilanguses pigem negatiivset mõju.
  Price Waterhouse'i konsultant Hardo Pajula ütles, et hindas konjunktuuriinstituudi küsitluses majanduse lähema kuue kuu väljavaateid oluliselt raskemateks eelmise kuue kuu omadest. Tema sõnul peaksid ettevõtjad oma isiklike kulutuste plaane tõsiselt ümber vaatama.
  Samuti peaks ettevõtjad mõtlema, mis juhtub siis, kui turg mõne protsendi võrra väheneb ja käiku läheb kõige ebameeldivam stsenaarium, rääkis Pajula.
  Pajula sõnul võivad raskustesse sattuda eelkõige siseturule orienteeritud ettevõtted, eriti hulgi- ja jaemüügifirmad.
  Ekspertide hulka kuulusid teiste hulgas valitsuse majandusnõunikud Ardo Hansson ja Heido Vitsur, AS Baltika peadirektor Meelis Milder, Eesti panga asepresident Heldur Meerits, tehnikaülikooli õppejõud Alari Purju, riigikogu liige Olev Raju ja Tartu ülikooli õppejõud Janno Reiljan.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna börs lõpetas päeva plussis Balti börsiindeksit vedas alla Ignitis
Tallinna börsi tõusu juhtisid täna PRFoods, Arco Vara ja Tallink. Balti börsiindeksit vedas alla aga Ignitise aktsia odavnemine.
Tallinna börsi tõusu juhtisid täna PRFoods, Arco Vara ja Tallink. Balti börsiindeksit vedas alla aga Ignitise aktsia odavnemine.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
Volikokku pürgijad: Tartust peab saama maailma ja maailmast Tartusse
Tartu valimisnimekirjade esindajad ei pea seda linna maailma nabaks, kuhu inimesed jäävad ja tulevad iseenesest, küll aga kogu Lõuna-Eesti arengut mõjutavaks ettevõtluskeskuseks. Niisugune paik vajab häid ühendusi, selgub Äripäeva valimiste-eelsest küsitlusest.
Tartu valimisnimekirjade esindajad ei pea seda linna maailma nabaks, kuhu inimesed jäävad ja tulevad iseenesest, küll aga kogu Lõuna-Eesti arengut mõjutavaks ettevõtluskeskuseks. Niisugune paik vajab häid ühendusi, selgub Äripäeva valimiste-eelsest küsitlusest.