• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  GSM-operaatorid said sagedusi juurde

  Elekterside inspektsiooni direktor Jüri Jõema selgitas, et pühapäeva varastel hommikutundidel jagati GSM-võrkudele varem NMT-900-le reserveeritud sagedused. «Tegemist oli sagedustega, mis seisid sisuliselt kasutamata, kuna Eestis on kasutusel üksnes NMT-450,» lisas Jõema.
  Elekterside inspektsiooni andmetel ei tekkinud sageduste ümberjagamisel üheski mobiilsidevõrgus pikemat katkestust. «Kohati võis side katkeda näiteks veerandtunniks, aga ükski sidevõrk meie andmetel päris maas ei olnud,» lausus Jõema.
  Jõema sõnul on praegu GSM-operaatorite vahel jagamata veel ainult 10 megahertsi jagu sagedusi.
  «Küll on võimalik neljanda operaatori ilmumine pärast seda, kui kasutusele tuleb uus standard DCS-1800,» lausus Jõema.
  Ta lisas, et senise kokkuleppe kohaselt võimaldatakse DCS-litsents kõigile kolmele Eesti mobiilsideoperaatorile, kuid teoreetiliselt jääb sageduskaardil ruumi veel ühele operaatorile. «See saab olla operaator, kes orienteerub üksnes linnade teenindamisele,» sõnas Jõema. «DCS-sageduste kasutamine eeldab väga tihedat võrku, mida maapiirkondades ei ole majanduslikult otstarbekas välja ehitada.»
  Jõema ütles, et riikliku poliitika järgi peavad raadiosagedused olema jagatud kõigi operaatorite vahel võrdselt, sõltumata klientide arvust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Eesti aasta auto valimisel ruulisid “elektrikad”
Eile õhtul selgus tiitli Eesti Aasta Auto 2022 kandja, milleks on täiselektriline Hyundai Ioniq 5.
Eile õhtul selgus tiitli Eesti Aasta Auto 2022 kandja, milleks on täiselektriline Hyundai Ioniq 5.
Ehitusettevõtete TOP: hinnatõusud pole enam järsud, vaid igapäevased
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.