8. detsember 1997 kell 22:00

GSM-operaatorid said sagedusi juurde

Elekterside inspektsiooni direktor Jüri Jõema selgitas, et pühapäeva varastel hommikutundidel jagati GSM-võrkudele varem NMT-900-le reserveeritud sagedused. «Tegemist oli sagedustega, mis seisid sisuliselt kasutamata, kuna Eestis on kasutusel üksnes NMT-450,» lisas Jõema.

Elekterside inspektsiooni andmetel ei tekkinud sageduste ümberjagamisel üheski mobiilsidevõrgus pikemat katkestust. «Kohati võis side katkeda näiteks veerandtunniks, aga ükski sidevõrk meie andmetel päris maas ei olnud,» lausus Jõema.

Jõema sõnul on praegu GSM-operaatorite vahel jagamata veel ainult 10 megahertsi jagu sagedusi.

«Küll on võimalik neljanda operaatori ilmumine pärast seda, kui kasutusele tuleb uus standard DCS-1800,» lausus Jõema.

Ta lisas, et senise kokkuleppe kohaselt võimaldatakse DCS-litsents kõigile kolmele Eesti mobiilsideoperaatorile, kuid teoreetiliselt jääb sageduskaardil ruumi veel ühele operaatorile. «See saab olla operaator, kes orienteerub üksnes linnade teenindamisele,» sõnas Jõema. «DCS-sageduste kasutamine eeldab väga tihedat võrku, mida maapiirkondades ei ole majanduslikult otstarbekas välja ehitada.»

Jõema ütles, et riikliku poliitika järgi peavad raadiosagedused olema jagatud kõigi operaatorite vahel võrdselt, sõltumata klientide arvust.

Hetkel kuum