6. jaanuar 1998 kell 22:00

Ühispank päästis Liviko aktsiaemissiooni

Pärast emissiooni on Ühispanga ja temaga seotud firmade omanduses rohkem kui 39% Liviko aktsiapakist.

Ühispanga kapitaliturgude spetsialist Aivo Kangus selgitas, et Ühispanga enda pakkumus sellel emissioonil oli väike. «Meie tegime pakkumused suhteliselt väikese hulga aktsiate kohta. Küll aga tegid mõned meiega kaudselt seotud firmad klientide tellimusel suuremad pakkumused, mis mitteametliku versiooni kohaselt said ka rahuldatud,» sõnas ta.

Ühispanga pakkumus piirdus Kanguse sõnul mõne miljoni krooniga ehk moodustas kogu emissioonist mõne protsendi. See on finantsinvesteering, mis läheb edasi kauplemisportfelli. Kelle tellimusel pangaga seotud firmad pakkumuse tegid, Kangus ei kommenteerinud.

Liviko erastamise vastu on huvi üles näidanud Eesti toiduainekontsern ETFC Grupp ja Soome alkoholitootja Primalco. ETFC Grupp on Ühispanga suurklient.

ETFC Grupi esindaja Raul Kalev ütles, et ettevõte tegi oma pakkumused koostöös mitme pangaga ning üks neist oli ka Ühispank. Emissioonil osalemise tulemuste kohta sõnas Kalev, et ETFC Grupp on selle tulemusega enam-vähem rahul.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet kinnitas, et tõesti domineerisid Liviko aktsiate avalikus müügis Ühispangaga seotud pakkumused. Küsimusele, kas Ühispank ja temaga seotud firmad omandasid umbes 90% müüdud aktsiatest, vastas Sarnet, et see on õige suurusjärk.

Samas märkis Sarnet, et Ühispank päästis oma pakkumustega selle emissiooni.

«Et emissiooni vastu oli huvi ootamatult väike, võib öelda, et mõneti päästis Ühispank meid halvimast,» lausus Sarnet. Ta ütles, et kui Ühispanka poleks emissioonil osalenud, jäänuks aktsia tasakaaluhinnad veelgi madalamaks. Nüüd kujunes Liviko aktsia tasakaaluhinnaks 58 EVP-krooni.

Ilmselt veel selle aasta esimesel poolel paneb erastamisagentuur müüki 30% Liviko aktsiaid, mis müüakse tervikpakina eelläbirääkimistega enampakkumisel.

Ülejäänud 21% Liviko aktsiaid müüakse tulevikus avalikul müügil. Küsimusele, kas Ühispanga aktiivsuse taga võib näha mõne tulevase Liviko tuumikinvestori huvi, vastas Sarnet, et tema ei saa selle kohta midagi öelda.

Hetkel kuum