13. jaanuar 1998 kell 22:00

Ühispank saab liitunud Leks Kindlustuse aktsionäriks

ETASi ja Leksi tegevjuhtide poolt eile allkirjastatud ühinemisleping sätestab, et ETAS Kindlustus korraldab Ühispangale suunatud aktsiaemissiooni, mille maht on 10 miljonit ja hind 36 miljonit krooni. ETASi aktsiakapital suureneb seeläbi 30 miljoni kroonini.

Vastavalt ühinemislepingule toimub Leksi ja ETASi ühinemine aktsiate vahetuse teel n-ö kroon krooni vastu. Pärast ühinemist hakkab kuuluma Tallinna Pangale 22 ja Ühispangale 14 protsenti Leks Kindlustuse 72 miljoni krooni suurusest aktsiakapitalist.

Leks Kindlustuse juhatuse esimees Raul Kastan teatas, et kuni kuus kuud kestva ühinemisprotsessi lõpuks jõuab Leks börsi põhinimekirja, kuna tema turuväärtus ületab selleks vajaliku 300 miljoni krooni piiri.

Ühispanga president Ain Hanschmidt ütles, et Ühispanga tulek Leksi omanike hulka ei ole otseselt seotud Ühispanga ja Tallinna Panga ühinemiskõnelustega.

«ETAS on meie pikaaegne klient, seltsi juhtkonda tunneme juba aastaid,» lausus Hanschmidt. «Juba paar aastat tagasi tegid nad ettepaneku, et me sinna investeeriksime.»

ETAS Kindlustuse juhatuse esimees, kunagise Paide Maapanga nõukogu esimees Kalle Kaldjärv ütles, et Ühispanga tulek ETASi aktsionäriks oli kokku lepitud veel enne, kui algasid ühinemiskonsultatsioonid Leksiga.

Kaldjärve sõnul oli Ühispank juba 1996. aasta lõpus valmis ETASi börsile viima ja ühtlasi seltsi aktsiakapitali suurendama. «Me olime isegi Ühispangale suunatud emissiooni välja kuulutanud, kuid siis tuli vahele Ühispanga ja Põhja-Eesti Panga ühendamine,» nentis Kaldjärv.

Tallinna Panga ja Leks Kindlustuse nõukogu esimees Guido Sammelselg märkis, et Ühispanga ja ETASi varasem kokkulepe leidis Leksi omanike aktsepteerimist, kuna Ühispanga tulek tõstab kindlasti Leksi väärtust.

Sammelselg eitas seoseid muude kõnelustega Tallinna Panga ja Ühispanga vahel. «Mingeid muid kõnelusi meie vahel lihtsalt ei ole,» väitis Sammelselg.

Ühispanga asepresident Janek Mäggi ütles, et pank pole võtnud seisukohta, mis saab tema 20protsendilisest osalusest kahjukindlustusseltsis Seesam ja 46protsendilisest osalusest Seesam-Elus. «Kas käsitame ETASe aktsiate ostmist strateegilise või finantsinvesteeringuna, otsustame pärast tehingu toimumist,» sõnas Mäggi.

Mäggi andis mõista, et üsna palju sõltub ka Ühispanga ja Tallinna Panga ühinemiskõneluste edasisest käigust. «Oleme kaalunud erinevaid variante ja leidnud, et kõik need on meile kasulikud,» ütles Mäggi. «Pole välistatud, et jätame endale nii Leksi kui Seesami aktsiad, sest ka poest uusi lauanõusid ostes ei pea ju tingimata vanu kohe minema viskama.»

Hetkel kuum