Jaapan räägib taas interventsioonist

22. jaanuar 1998, 00:00

Kaks viimast päeva on Jaapani ja USA tippametnikud üritanud jeeni üles rääkida ning nad on sellega edukalt hakkama saanud. Kõige radikaalsem sõnavõtt tuli eile Jaapani aserahandusminister Eisuke Sakakibaralt, kes oma mõjuvõimsuse tõttu rahaturgudele on saanud hüüdnimeks Mr Jeen. Sakakibara viitas otseselt, et tema ministeerium kaalub tõsiselt dollarivastast interventsiooni ning Jaapani majanduse fundamentaalnäitajad on muutumas. Dollari kurss jeeni suhtes langes eile 127,10 jeenini, madalaima tasemeni alates möödunud novembrist. Jaapani valuuta tugevnes ka Saksa marga ja Inglise naela vastu.

Ennelõunal liikusid valuutakursid suhteliselt kitsastes piirides. Turud olid ettevaatlikud enne Saksamaa Ifo majandusuuringute instituudi aruande ja USA väliskaubandusbilansi avaldamist. Pärastlõunal tabas analüütikuid ja maaklereid üllatus, kui avaldatud andmed osutusid vastupidisteks prognoositutele.

Saksamaa majanduskliima indeks tõusis detsembris 99,60ni võrrelduna novembrikuise 99,10ga. Johtuvalt Kagu-Aasia majanduskriisist prognoositi majanduskliima halvenemist.

USA väliskaubandusdefitsiit langes 8,04 miljardi dollarini. Prognooside järgi oodati hoopis kaubandusdefitsiidi kasvu 10,0 mln dollarini. Kaubavahetuses Jaapaniga oli puudujääk 4,2 mld dollarit -- madalaim alates möödunud aasta juunist.

USA positiivsed majandusnäitajad viisid dollari pärastlõunal üles. Ennelõunal 1,826 DEMile langenud dollari kurss oli eile õhtul 1,828 marka ehk 14,624 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing