5. veebruar 1998 kell 22:00

Raketina kerkiv hõbe

Kolmapäeval tõusis hõbeda hind üle 7 dollari unts, mis on viimase 9 ja poole aasta kõrgeim. Hind tõusis pärast USA suurinvestori, multimiljardär Warren Buffetti teisipäevaõhtust teadaannet, et ta on ostnud möödunud aasta 25. juulist kuni selle aasta 12. jaanuarini 129,7 miljonit untsi hõbedat ja kontrollib nüüd umbes 20% maailmas olevast metallivarust. Hõbeda hind tõusis kolmapäeva õhtuks 7,28 dollarini unts, eile fikseeriti Londonis hõbeda hinnaks 7,5460 USD/oz. Viimane on seega tõusnud nelja päevaga 25% ja poole aastaga 75%.

Kuuldused hõbedavarude kokkuostmise kohta käisid juba suvel. Siis räägiti kahest-kolmest investeerimisfondist ja suurpangast, kes oletatavasti püüavad luua kartelli ning seeläbi saada kontrolli hindade üle. Viimaste kuude jooksul soetatud positsioonid ulatuvad 200 mln untsini. Ka pärast Buffetti teadaannet arutlevad analüütikud, kes võiksid olla teised suurmängurid. Võimalike turul osalejatena nähakse kolme võimalikku investorit. Ühe positsioonide soetajana nähakse Bill Gates'i, kes on W. Buffett'i hea sõber ja kellel peaks olema piisavalt vaba raha. Teine võimalik kandidaat on New Yorgis asetsev Tiger Management, kes spekuleeris möödunud aastal edukalt pallaadiumiga. Nii Microsofti kui ka Tiger Manageri esindajad keeldusid oma investeeringuid kommenteerimast.

Kui kusagil finantsturul on tegemist suurte hinnaliikumistega, siis tuleb varem või hiljem analüütikute arutlustesse finantsguru George Sorose nimi. Soros omab 26% Colorado hõbedakaevanduste aktsiatest, Philadelphia börsi väärismetallikaevanduste indeks tõusis aga kolmapäeval 5,83%. Nii võis Soros saada hõbeda hinnatõusust kasu kahelt poolt.

Eilne kõrgeim hinnatase oli 7,90 USD/oz, pärastlõunal hakkas see langema.

Hetkel kuum