22. märts 1998 kell 22:00

Soome Pank tõstis intressimäära

Talve viimase nädala lõpp oli valuutaturgudel väga närviline. Jaapani jeen murdis reedese päeva jooksul mitu korda läbi 130 USD/JPY taseme, esmalt Aasia turgudel ning seejärel USAs. Euroopas oli jeen veidi tugevam, pärast kuulduste tekkimist dollari tugiostude sooritamise kohta Jaapani Panga poolt langes dollari kurss 131,30 jeenilt 1,75 protsendi võrra. Saareriigi keskpanga interventsioon muutis turud rahutuks, kuid on selge, et kui eeldatavalt kuu lõpul avalikustatav majanduse stimuleerimise pakett ei ole piisavalt radikaalne, ei aita Jaapani Panga sooloaktsioonid jeeni kursi edasist langemist peatada.

Viimasel ajal tuleb Jaapani kõrgetelt riigiametnikelt iga päev vastuolulisi avaldusi rahandusreformide kohta, eriti maksukoormuse osas. Üks päev väidetakse, et makse alandatakse, järgmine päev kinnitatakse seevastu, et ei.

Mõned analüütikud on seda meelt, et Jaapan on huvitatud jeeni kursi langemisest 135--140 USD/JPY tasemele, et nii aidata kaasa aktsiate hindade tõusule -- Nikkei indeksi tõusule üle 18000 punkti.

Dollar tugevnes reedel ka Saksa marga suhtes. Euroopa turgudel liikus USD kurss vahemikus 1,8300--1,8340 DEMi, USA turgude avamisel tõusis see isegi 1,8369 margani (14, 6952 kroonini) ning seejärel langes veidi.

Turgu hoidsid surve all kuuldused Itaalia liiri ning teiste Euroopa valuutavahetusmehhanismi kuuluvate valuutade revalveerimisest. Soome lükkas need kuulujutud kiiresti ümber. Neljapäeval aga tõstis Soome Pank intressimäära 15 punkti võrra 3,40 protsendini.

Hetkel kuum