23. märts 1998 kell 22:00

Tallinna Vesi kavandab miljardilisi investeeringuid

Suurema osa, 1,47 miljardit krooni kavatseb Tallinna Vesi paigutada viie aasta jooksul olemasoleva torustiku ja heitvee- ning pumbajaamade rekonstrueerimisse, selgitas firma finantsdirektor Urmo Raiend. Ülejäänud raha eest on võimalik ehitada vee- ja kanalisatsioonivõrgud uuselamurajoonidesse ja sinna, kus need praegu puuduvad, lisas Raiend.

Investeeringute raha tuleb aktsiaemissioonist, laenudest ja vee müügist, kinnitas Raiend. Täpsemalt ei soostunud ta raha jagunemist nõukogu istungi eel kommenteerima.

«Esitatud investeeringute plaan on selgelt üle paisutatud,» väitis ASi Tallinna Vesi nõukogu liige Toivo Tootsen, kelle arvutuste järgi peaks investeeringusumma inflatsiooni arvestades tegelikult olema 3,25 miljardit krooni.

«Selle taga võib aimata põhjendusi hinnatõusuks ja aktsiamüügiks,» järeldas ta. Tema sõnul on terve Tallinna linna investeeringud tunduvalt väiksemad kui ühe ettevõtte omad. Tallinna linna tuleva aasta investeeringute maht on 267 miljonit krooni, nelja aasta investeeringud on kokku 1,335 miljardit krooni.

Toivo Tootsen kinnitas eile, et teeb nõukogu istungil ettepaneku vabastada Tallinna Vee juhatuse esimees Enno Pere ja kuulutada välja avalik võistlus uue juhi leidmiseks. «Kulutamismentaliteet peab asenduma kokkuhoiu ja aruka majandamise mentaliteediga,» põhjendas Tootsen.

Hinnatõusu tuleval aastal plaanis ei ole, rahustas nõukogu esimees abilinnapea Ants Leemets. «Enne valimisi ei lähe keegi sellele,» lisas ta. Kui hind tõusebki, siis mitte rohkem kui inflatsioon, möönis Leemets.

«Meil on valida, kas mängida vanadele ja jätta kogu veevärk samale tasemele või mängida noortele ja investeerida koos laenude ja hinnatõusuga,» sõnas Leemets. «Kui me midagi ette ei võta, on tänased noored vanaduses ilma veeta, sest linna torud on selleks ajaks mädanenud,» tõdes ta.

Ants Leemetsa kinnitusel ei ole praegu vajadust firmale uut juhti otsima hakata. «Nõukogu põhiküsimus on investeeringute plaani arutelu,» teatas ta. Tallinna Vee nõukogu esitab tänase istungi järel viie aasta investeeringute plaani heakskiiduks linnavalitsusele ja linnavolikogule, mille järel saab investeeringukava kinnitada, ütles Leemets.

Hetkel kuum