5. aprill 1998 kell 22:00

Vene turg Aasia-hirmus nõrk

Läti börsil näib paanika selleks korraks läbi olevat. Investorid on jõudnud järeldusele, et esimene ehmatus tõi kaasa liiga järsu reaktsiooni ning see pani reedel aktsiate hinnad kiirelt tõusma. Unibanka praktiliselt taasta oma languseelse taseme, näidates konkurentsitult suurimat käivet. Ka suuremad kriisiaegsed langejad Daugavpils ja Kaija liikusid reipalt üles.

Leedu börsil jätkuvad probleemid uue arvutisüsteemiga. Esimese võõristuse järel on aga maaklerite arvamus süsteemist paranenud ning loodetakse, et koosolekute perioodi lõppedes, kui kõik aktsiad börsile naasevad, peaks kauplemiskäibed märgatavalt paranema. Põhinimekirjas liikus Vilniuse Pank pisut üles ning indeksid tugevnesid. Suuremat hinnakõikumist uueks nädalaks aga ei prognoosita.

Vene turgu tabasid reedel taas põhiliselt halvad uudised ning põhiaktsiad liikusid kiiresti alla. Aasia turgude järsk langus oli üks ebameeldivus, Brevnovi lahkumine ÜESi juhatusest teine, kuna tema asemele uue reformisti määramises kaheldakse ning teadet võetakse kui reformimeelsete positsioonide nõrgenemise tunnistust. Kuid olulist hindade paranemist lähinädalatel, isegi -kuudel ei nähta, sõltumata reformistide positsioonidest firmade juhatustes, kuni üldine poliitiline selgus puudub.

Ka neljapäeval liikusid USA turud kiirelt üles, kuid Dow 9000 punkti piir jäi siiski murdmata. Ühelt poolt on analüütikud ennustanud firmadele nõrku majandustulemusi, teisalt on turg neid viimastel kuudel totaalselt eiranud. Juba kõlavadki hääled, et seekord on pigem analüütikud eksivaks pooleks ning esimese kvartali majandustulemused osutuvad oodatust paremateks. Aktsiahindade tõus on vältimatu olukorras, kus raha turule pidevalt juurde voolab, osaliselt tunduvad selle taga olevat sügisel Kagu-Aasia turgudelt ära toodud ning segastel aegadel tagataskus hoitud investeeringud.

Hetkel kuum