Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Vihm kahandab konservitehaste käivet
Tartus tegutsev AS Salvest planeeris augustis toota 7 miljoni krooni eest marineeritud kurgikonserve ja salateid, kuid tooraine nappuse tõttu prognoosib tehase juhtkond praegu augustiks toota vaid 3 miljoni krooni eest.
«Sõlmisime lepingud 70 kurgikasvatajaga ja varustasime nad ka seemnega, kuid kurgisaak on tänavu Eestis kehv ja meile vajalikku kurgikogust me siinsetelt kasvatajatelt ei saa,» kinnitas ASi Salvest juhatuse esimees Matti Holter. Tema sõnul ostetakse Poolast sisse esimese partiina 50 tonni kurki ja seda kogust on kavas suurendada.
«Tartu turul küsitakse praegu kurgikilost 6--8 krooni ja sellist hinda ei saa me kohalikele kurgikasvatajaile maksta,» väitis Holter.
Teise Eesti suure kurgikonservide valmistaja ASi Põltsamaa Felix tootmistegevust tänavune kurgipõud küll mõjutab, kuid importima kurke ettevõtte kinnitusel ei hakata.
«Kurgihooaeg augustis alles algas ja see kestab 40 päeva, nii et prognoose on veel vara teha,» ütles ASi Põltsamaa Felix osakonnajuhataja Leo Dapon. «Tundub, et meie lepingupartneritel jääb kurgisaak tõesti kavandatust väiksemaks, aga oma konservikogused me teeme ära.»
Daponi sõnul oli mullu väga hea kurgiaasta ja AS Põltsamaa Felix on tallele pannud soolakurki, mida saab salatite valmistamiseks veel tänavugi kasutada.
Eeloleval talvel võib Holteri ütlusel olla Eesti poodides müügil senisest rohkem Ungaris, Poolas ja Saksamaal valmistatud kurgikonserve. Konservkurki plaanib AS Salvest siinse turu tarbeks sisse osta oma lepingupartneritelt Ukrainast, sest seal on saak hea.