17. august 1998 kell 22:00

Politsei kui eravalvur

Praegu edastab pildi politseisse 14 Tallinna kesklinnas asuvat kaamerat. Kaameraid ja muud tehnikat omab ESS Valvetehnika AS, pildi eest maksab linnavalitsus ja pilt ise jõuab füüsilisel kujul politsei juhtimiskeskusse Lubja 4.

Praeguse 14 kaameraga kaetakse aga vaid väike osa linnast ja nii linnavalitsus kui ka politsei on huvitatud valvatava ala laiendamisest. Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Ain Veltmanni sõnul laiendatakse valvet piirkondadesse, mida politsei vajalikuks peab.

Konkreetseid laienemisplaane veel tehtud pole, küll aga on üks kesklinnas asuv suure territooriumiga ettevõte avaldanud soovi, et valvekaamera nende lähedusse üles seataks, politsei pildi linti võtaks ja vajadusel välja annaks.

Tallinna politseiprefektuuri välipolitsei osakonna ülemkomissar Vladimir Tri?kin siin juriidilist probleemi ei näe, pigem on raskused tehnilist laadi. Samas ei saa politsei Tri?kini sõnul valveteenust pakkuda ja seega ka mingit vastutust võtta.

Võimalikku lahendust näevad Veltmann, Tri?kin ja ESS Valvetehnika ASi tegevdirektor Priit Valk kolmepoolses kokkuleppes.

Eelkõige on võimalik variant, et olemasolevasse võrku ühendatakse täiendavalt kaameraid, aga nende pilt jõuab turvafirma valvekeskusesse ja valvatav tasub teenuse eest turvafirmale. Et pilt ka politseile huvi pakuks, peab firma asuma paigas, mis turvalisuse seisukohalt üldisemat huvi pakuks.

Tallinna kesklinna videovalvesüsteemiga ühinemine ei pruugi firmadele olla parim võimalus valvatud saada. Praegu jälgib 14 kaamerapilti tavaliselt üks politseinik ja kaamerad näitavad vaid tänaval toimuvat.

Hetkel kuum