23. august 1998 kell 22:00

Maailma aktsiabörsid langevad

Venemaa aktsiaturg kukkus reedel 5,6%, sest riigiduumas toimunud debatt tõi välja terava vastuseisu valitsuse kriisipaketile. Euroopas oli suurim kukkuja Frankfurdi börs 5,4%, New York lõpetas 2,57% langusega

USA rünnakud Afganistanile ja Sudaanile, Venemaa peaministri hoiatus, et finantskriis on alles algusjärgus, ning süvenevad kartused kriisi levikust Ladina-Ameerikasse tõmbasid tagasi nädala alguses aktsiaturgudel toimunud tõusu.

Levisid kuuldused, et lääne investeerimispangad on Vene turu languse tõttu suuri kahjusid kandnud. Saksamaal, kus pangad Venemaale kõige rohkem laene on andnud, kukkus Frankfurdi börs reedel 5,4%.

Langusele lisas hoogu Hiina ja Ladina-Ameerika valuutade devalveerimise kartus, mis tõi alla ka New Yorgi börsi. Dow Jonesi tööstusindeks langes 2,57%. Löögi all oli ka pangandussektor, mis on piirkonda andnud suuri laene. «Kardetakse, et kriisi levik Ladina-Ameerikasse sunnib sealseid nõrga valuutaga riike devalveerima,» ütlesid analüütikud. Venezuela, mis oli spekulantide rünnaku all, teatas, et laseb bolivari vabamalt kauplemiskoridoris kõikuda. Kardeti surve kasvu Brasiilia valuutale. Mehhiko, Argentina ja Venezuela aktsiaturud lõpetasid päeva viimase 2--3 aasta madalaimal tasemel.

Kuna aktsiad näivad igal pool riskantsed, on investorite huvi pöördunud võlakirjade vastu. «Igasugune soov riskida on täiesti kadunud,» kommenteeris Nomura võlakirjade strateeg Michael Derks. FT-DI-REUTERS-ÄP

Hetkel kuum