2. september 1998 kell 22:00

Valuutaturud on stabiliseerumas

Aktsiabörsid, kus paanika viis dollari esmaspäeval selle aasta madalaimale kursile, said eile veidi toetust tõusust Wall Streetil. USD kursi kõikumine pole enam nii suur ning eile liikus kurss ühepennises vahemikus 1,746--1,757 DEMi. Pikemas perspektiivis tunduvad dollari väljavaated endiselt head olema. USA majandus tagasimineku märke endiselt ei näita. Lähipäevil võib tulla veel Aasia ja Venemaa finantskriisidest tingitud lühiajalisi vapustusi.

Analüütikute sõnul võib lähiajal oodata spekulantide rünnakuid Ladina-Ameerika riikide valuutadele.

Viimastel nädalatel oli erilise surve all Hongkongi dollar ning börs. Valitsus asus siiski otsustavalt oma majandust kaitsma, sekkudes otseselt aktsibörsile.

Kui seejärel tõmbuti korraks börsilt tagasi, kukkus Hang-Sengi indeks kohe seitse protsenti. Esialgu on Hongkong suutnud vastu pidada, toetust on lubanud ka Hiina.

Toorainehindadest suuremas sõltuvuses olevad valuutad, mis on viimasel ajal löögi alla sattunud, näitasid eile kosumise märke.

Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa dollar tõusid paari viimase nädala kõrgeimale tasemele. Rubla devalveerimise järel olid kõik need valuutad dollari suhtes kas kõigi aegade või viimase kümnendi madalaimal tasemel.

Norra kroon, mille käekäik sõltub tugevasti toornafta hinnast, tõusis viimase nädala kõrgeimale kursile. Mitmete analüütikute sõnul on hõisata siiski varavõitu. Toorainetehinnad pole kaugeltki veel stabiliseerunud.

Hetkel kuum