9. september 1998 kell 22:00

Riik ootab ettevõtlusest 50 mln krooni dividende

Valitsus ootab riigi järgmise aasta eelarves ettevõtlustuludeks vaid 50 miljonit krooni, sest Venemaa finantskriisist põhjustatud majanduslangus ja erastamine söövad riigi omanikutulud.

Rahandusministri Mart Opmanni sõnul vabastab samas riik riigi garantiiga laenu saanud riigiettevõtted dividendide maksmisest, et vältida raha ühest taskust teise tõstmist.

Asti Altermann rahandusministeeriumist ütles, et riigi kasum ettevõtlusest sõltub peamiselt Eesti Telekomi erastamisest. «Kui Telekom erastatakse enne aastaaruande koostamist, on kasumi ja dividendi jagamist raske prognoosida,» ütles Altermann.

Eesti Telekomi finantsdirektor Tarmo Amer ütles, et tema ettevõtte tulude prognoosimine on liiga keeruline. Valdusfirmana saab Telekom majandustulemuse teada kord aastas Eesti Telefoni ja Eesti Mobiiltelefoni tulemuste liitmisel. Amer selgitas, et seni on Telekom saanud kasumit ja maksnud dividende 22,5 protsenti kasumist, kuid eelseisva erastamise tõttu ei oska temagi riigi tulu ennustada.

Eesti Telekom teenis mullu ligi 1,2 miljardi kroonise käibe pealt ligi 254 miljonit krooni kasumit.

Majandusminister Jaak Leimann nentis, et ettevõtluses osalemine toob riigile tuleval aastal poole vähem sisse, kui riigiettevõtete selle aasta esimese poole majandustulemused loota lubaks. «I poolaasta numbrid on paremad kui järgnevalt 6 kuult loota, sest majanduskriis Venemaal vähendab kasumiprognoosi oluliselt,» ütles Leimann.

1998. a I poolaasta majandustulemuste põhjal teenisid riigile kuuluvad 48 ettevõtet ligi pool mld krooni kasumit. Samade tulemuse kordamisel ettevõtete poolt II poolaastal koguks riik ligi 90 mln krooni omanikutulu, kui kaheksa riigi garantiiga välislaenu saanud ettevõtet ei peaks dividende maksma.

«Kasumiprognoosi tehes tuleb arvesse võtta reaalsed majandusolud, mitte apelleerida spekulatiivsetele arvutustele,» lisas Leimann. «Praegu pole majanduskliima meile soodne.»

Hetkel kuum