Sotsiaalmaksu tasumine ja deklareerimine lihtsustub

14. september 1998, 00:00

Alates 01.01.1999 muutub sotsiaalmaksu kohustuslaste poolt üksikisikutele tehtud väljamaksetelt arvutatud sotsiaalmaksu deklareerimise ja tasumise kord.

Maksu tasumine ja deklareerimine lihtsustub, sest senised sotsiaalkindlustusametile ja haigekassale kvartaalselt esitatavad andmikud asendatakse igakuulise maksuametile esitatava maksudeklaratsiooniga, kuhu kantakse andmed nii väljamaksetelt kinnipeetud tulumaksu kui ka arvutatud sotsiaalmaksu kohta.

Maksudeklaratsioonide ühildamine osutus võimalikuks sostiaalmaksu tasumise põhimõtete muudatuste tõttu uues sotsiaalmaksu seaduses, mille kohaselt minnakse tekkepõhiselt tasumise korralt üle kassapõhisele. Sellega peavad arvestama tööandjad, kelle juures töötasude arvestamine ning väljamaksmine toimub eri kalendrikuudel.

Väljamaksetelt kinnipeetud tulumaksu kohalikele omavalitsustele kuuluva osa kandmine linnade ning valdade eelarvetesse maksu kinnipidaja poolt deklareeritud andmete alusel praegu kehtiva korra järgi ei taga alati maksu laekumist töötaja elukohajärgse linna või valla eelarvesse.

Uue korra kohaselt jaotatakse maksuameti kohaliku asutuse pangakontole laekunud tulumaksust 56 protsenti linnade ja valdade vahel ning laekunud sotsiaalmaks kantakse maksuametis peetava maksumaksjate ja kindlustatute registri alusel kindlustatute arvele.

Seetõttu puuduvad uuel vormil andmed kinnipeetud tulumaksu jagunemise kohta linnade ja valdade lõikes.

Väljamaksetelt kinnipeetud tulumaksu ja arvutatud sotsiaalmaksu ühtne deklaratsioon esitatakse maksumaksja asukohajärgse maksuameti kohalikule asutusele väljamakse tegemise kuule järgneva kuu viiendaks kuupäevaks.

Sotsiaalmaks tasutakse samaks kuupäevaks maksuameti kohaliku asutuse sotsiaalmaksu pangakontole. Selle konto jäägist kannab pangaasutus iga pangapäeva lõpuks vastava osa sotsiaalkindlustuse ja ravikindlustuse eelarvetesse.

Uued vormid ja maksu arvestamise kord on kehtestatud rahandusministri 27. augusti määrusega nr 67.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing