Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toll teab vaid kullerfirmat

  DHL on ainus kullerfirma, kellele toll on pakkunud vastastikuse mõistmise memorandumit. Ühtlasi on DHLiga alustatud projekti väljatöötamist, mis võimaldab kullerfirmal oma klientide kaupa deklareerida tagant-järele.
  Ei ole õige, kui toll teeb koostööettepanekuid firmadele, kes on välja valitud vaid tollile teadaolevate reeglite järgi ja võimaldab väljavalitule soodustuse, mis annab olulise ärieelise.
  Kui DHLiga sõlmis toll koostöölepingu, siis teistele suurtele kullerfirmadele, TNT-le ja UPSile, pole toll koostööks pakkumist teinud.
  Vastastikuse mõistmise memorandum on usalduse garanteerijana mõttetu. Maaklerite ja tolliterminaalide rahaline usaldatavus on tolli ees kindlustatud pangagarantiidega (nendest ei vabasta ka memorandum). Infot võimaliku salakauba kohta on iga ettevõte nagunii Eesti seaduste järgi kohustatud andma. Toll ei pea sellist infot endale välja nõudma mingi mõistmise lepinguga.
  Kullerfirmade konkurentsis on kaupade tagantjärele deklareerimine oluline eelis. Kullerfirmad müüvad aega, mistõttu on nende klientidele tähtis, kas saadetise saab kätte kohe pärast lennuki maandumist või alles pärast tollideklaratsioonide vormistamist. Tagantjärele deklareerimine võimaldab kullerfirmal oma kliendile kaup kätte toimetada kaks tundi kuni üks päev kiiremini.
  Vastastikuse mõistmise memorandum pole tolliameti väitel seoses kaupade järeldeklareerimise võimalusega. Tolliameti tollijärelvalve kontrolltalituse juhataja kohusetäitja Lauri Aasmanni kinnitusel on tegemist kahe eri projektiga. Kuid ometigi näeb toll mõlemas projektis kullerfirmadest koostööpartnerina ainult DHLi.
  Kui järeldeklareerimise võimalus pole sõltuvuses ähmase mõtte ja tingimustega vastastikuse mõistmise memorandumist, siis on tegemist tollipoolse väärt uuendusega. Kiirkullerfirmadele on hilisem deklareerimisvõimalus oluline ajavõit.
  Parema tuleviku nimel on kullerfirmad nõus mõnda aega kannatama isegi konkurendi eelisseisundit. Asko Talu TNTst ei näe probleemi, kui DHL saab katsetusperioodil ainsana oma kaupu klientideni laiali vedada juba enne deklareerimist. «Kui mingit uut süsteemi tahetakse katsetada, siis on seda õige proovida väiksemas keskkonnas,» räägib Talu. Küsimus on vaid selles, millal annab toll sama õiguse ka teistele kullerfirmadele.
  Riikliku institutsioonina, kelle tegevusest sõltub paljude firmade äriedu, peab toll hoiduma kiusatusest pakkuda koostööd ja selle alusel soodustusi vaid valitud firmadele. Lihtsustatud tolliprotseduuride väljatöötamisest on kasu vaid siis, kui soodustused on kõigile võrdselt kättesaadavad üldiselt teadaolevate reeglite järgi.
 • Hetkel kuum
Peeter Tammistu: ja siis ma mõtlen – kuidas leida küsimused õigetele vastustele
Auto on vaid päästepaat üldises liikluskorraldamatuses, kirjutab Peeter Tammistu arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Auto on vaid päästepaat üldises liikluskorraldamatuses, kirjutab Peeter Tammistu arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
USA indeksid langesid, samal ajal kui võlakirjade tootlus ja kuld tõusid
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid teisipäeval madalamal, samal ajal kui riigivõlakirjade tootlus ja kuld tõusid, kuna investorid muretsesid, et Föderaalreserv hoiab intressimäärad pikemalt kõrgemal.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid teisipäeval madalamal, samal ajal kui riigivõlakirjade tootlus ja kuld tõusid, kuna investorid muretsesid, et Föderaalreserv hoiab intressimäärad pikemalt kõrgemal.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Tööst ilma jääv Sutter: mõtteid on, aga enne septembrit ei tee ma midagi
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Ukraina esifinantsist: mul on kaks halba kogemust, üks neist on Arricano
Investeerimisfondi Dragon Capital juht Tomáš Fiala ütleb intervjuus Äripäevale, et turuligipääs Euroopa Liidule on muutnud mõistlikuks toota Ukrainas sisuliselt kõike.
Investeerimisfondi Dragon Capital juht Tomáš Fiala ütleb intervjuus Äripäevale, et turuligipääs Euroopa Liidule on muutnud mõistlikuks toota Ukrainas sisuliselt kõike.
Raadiohommikus: rakettidest bumerangideni
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Uus sanktsioonipakett läks käiku: mõned vedajad juba vähendavad autoparki
27. märtsil jõustusid järjekordsed sanktsioonid Venemaa vastu. Seekordsed keelud on väga laiaulatuslikud ning puudutavad paljusid Venemaale kaupu toimetavaid Eesti vedajaid.
27. märtsil jõustusid järjekordsed sanktsioonid Venemaa vastu. Seekordsed keelud on väga laiaulatuslikud ning puudutavad paljusid Venemaale kaupu toimetavaid Eesti vedajaid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.