20. oktoober 1998 kell 22:00

Saksamaa valitsus on valmis

Algselt majandusministriks kavandatud sõltumatu ettevõtja Jost Stollmann loobus ametist, sest vabaturu pooldajana ei suutnud ta aktsepteerida valitsuse uut maksuplaani ja ministeeriumi osa valdkondade siirdumist uue superrahandusministeeriumi alla, mida hakkab juhtida sotsiaaldemokraatliku partei esimees Oskar Lafontaine. Majandusministri portfelli saab Veba kontserni endine juht Werner Müller, kes samuti on poliitiliselt sõltumatu. Välisministriks saab roheliste liider Joschka Fischer, kaitseministriks sotsiaaldemokraat Rudolf Scharping.

Uus punaroheline koalitsioon on otsustanud tühistada lahkuva valitsuse pensionikärped, mille kohaselt tulnuks riiklikku pensionimäära alandada seniselt 70 protsendilt 64-le viimase netopalga suurusest.

Uus valitsus on otsustanud taotleda, et vähendataks riigi osamaksu Euroopa Liidu (EL) eelarvesse. Euroopa komisjoni hinnangul aitaks loobumine 25 protsendist tsentraliseeritud põllumajandustoetustest Bonnil aastas kokku hoida umbes 700 miljonit ECUd.

Veel on valitsus lubanud lõpetada tuumaenergia kasutamise, mis tähendaks 20 töötava aatomijõujaama sulgemist. Kallimaks lähevad kütteõli, gaas ja elekter. Roheliste survel tõuseb bensiini hind esialgu kuus penni. Alandada on kavas tööandjate ja töövõtjate sotsiaalmaksu.

Rohelised peaks koalitsioonileppe heaks kiitma 23. ja 24. oktoobril toimuval kongressil ja sotsiaaldemokraadid 25. oktoobril. 27. oktoobril kinnitatakse Gerhard Schröderi valitsus ametisse.TS-KL-WB-ÄP

Hetkel kuum