27. jaanuar 1999 kell 22:00

Soome: kiirete edusammude maa

Soome suurim kõrgtehnoloogiafirma Nokia on riigi ümberkujunduste sümbol. Olles 1865. a asutatud samanimelises väikelinnas saetööstusena, valmistas ta veel 15 aastat tagasi kaablit, paberit ja kummitooteid, kuid nüüd on tema käes neljandik maailma mobiiltelefoniturust.

Ehkki ka Soomet kummitavad kõrged palgad ja sotsiaalkulud ning jäik tööturg, äratab lootust see, et tugevad ametiühingud on soostunud tööandjate ettepanekul palkade külmutamisega aastani 2000. Praegu kavandatakse uut paindlikumat palgapoliitikat, mis oleks piirkonniti erinev. Samal ajal on kõrge tulumaksumäär hakanud aastas 1% haaval langema.

Erinevalt Rootsist näib Soome koalitsioonivalitsus sotsiaaldemokraat Paavo Lipponeni juhtimisel selgelt oma sihte teadvat. Karm fiskaalpoliitika on võimaldanud Soomel pääseda esimeste seas eurotsooni ning peaminister on selgelt uhke varem põhiliselt metsatööstusele tugineva majanduse mitmekesistumisest tänu kõrgtehnoloogia kiirele arengule.

Autor: TE

Hetkel kuum