31. jaanuar 1999 kell 22:00

Kas kevadel on oodata eluasemeturu aktiviseerumist?

Buumi ei tule juba sellepärast, et inimesed on muutunud ettevaatlikumaks. Kui seni oli meil natuke raske aru saada, miks välismaalased enne ostu nii palju kõiki asju uurivad ja nii täpselt iga dollarit arvestavad, kuigi neil justkui oleks neid väga palju, siis nüüd hakkavad eestlased käituma sarnaselt. Psühholoogilist laadi mõju on olemas.

Paljudel on vahepeal tekkinud võlgu ja probleeme. Kui raha õnnestub saada, läheb see igasugu aukude lappimiseks. Üldine baas on nõrgenenud

Tuleb selline normaalne elavnemine, mingit buumi küll ei prognoosi, sest eluasemelaenu puhul on omafinantseeringu osa ikka üsna suur. Pangad uurivad põhjalikult kliendi tausta. Selles mõttes ei usu, et kliente tuleb nii palju, et seda buumiks nimetada.

40% on omafinantseering. Korter uues majas on ca miljon krooni. 400 000 peaks olema oma raha. Müüd maha oma korteri Mustamäel ja ka ämma suvila, saad selle raha kokku. Laenu pead võtma 600 000 ringis. See eeldab ligikaudu 8000kroonist kuumakset. St perekonna sissetulek peab olema ligi 20 000. Kui palju selliseid perekondi on?

Aga elavnemise toob kaasa ka kevad iseenesest. Detsember-jaanuar on vaiksemad kuud ja järgmine vaiksem aeg tuleb siis, kui on suvepuhkused.

Üks asi on see, et väidetakse, et laenud on ja neid antakse välja, teine see, kui lihtne neid kätte saada on ja kes neid kätte saavad.

Ma arvan, et kinnisvaraturg jääb samale tasemele, nagu ta seni on olnud. Inimesed muutuvad päev-päevalt ettevaatlikumaks ja ei torma seda laenu nii hirmsasti võtma. Meie ise müüme järelmaksuga ja selles mõttes hindade langust ega tõusu näha ei ole. Aga huvi muidugi on. Pigem ootavad inimesed ise stabiilsust, ei torma täna endale nööri kaela panema, teadmata, mida homne päev kaasa toob.

Inimeste sissetulekud vähenevad, puudub kindlus tuleviku suhtes. Eelkõige võetakse suuremaid tehinguid ette siis, kui on üldine majanduskasv, inimestel on kindlus oma sissetulekutes ka pikemas perspektiivis. Praegu, vaadates makromajanduslikku analüüsi, kardetakse koguni majanduslangust, eelarve puudujääki, suurettevõtted ütlevad otse, et ei suuda makse maksta. Üldine taustsüsteem ei luba buumist rääkida.

Eluasemelaenu tingimuste parandamine hoiab lihtsalt ära üldise mõõna turul. Neil, kes on ostujõulised ja suudavad elamistingimusi parandada, on see võimalus olemas. Kinnisvaraturg on majanduse osa. Buumi ei tule enne, kui on majanduskasv ja inimese sissetulek jõuab sinnani, kus ühe ruutmeetri hind võrdub inimese kuupalgaga.

Hetkel kuum