Toomas Truuverk • 21. veebruar 1999 kell 22:00

Aktsiaturg kerkis reedel tõusulainele

Hansa Investmentsi tehtud Hansapanga kasumiprognoos ja ostusoovitus aktsiale tõstis viimase reedel investorite huvikeskmesse Tallinna börsil. Varju jäi ka viimase nädala üliedukas uustulnuk Eesti Telekomi aktsia. Positiivset meeleolu Tallinna börsil võimendas veelgi Moody'se poolt Eesti riigi kroonivõlakirjadele antud reiting A1, mis iseloomustab reitinguagentuuri usku nii Eesti riigi kui ka krooni tugevusse ja püsimisse.

Börsisüsteemi käive ulatus reedel peamiselt kahe liideraktsia toel 44,81 mln kroonini. Päeva enimkaubeldud oli 20,75 mln krooniga endiselt Telekomi aktsia, edestades üsna napilt 17,9 miljoni kroonise käibe kogunud Hansapanga aktsiat. Kahepeale kokku moodustasid nad aga 86% börsipäeva käibest.

Pärast Telekomi aktsia teravama huvi alt välja nihkumist pöördus investorite tähelepanu endisele turu liideraktsiale Hansapangale. Kuigi suurema osa Hansapanga aktsia käibest andsid reedel välisinvestorid, näitasid aktiivsust ka kohalikud, otsides Telekomi aktsia müügist saadud rahale sobivat investeerimiskohta.

Aktsia hind kerkis reede hommikul esimeste kauplemisminutitega 73--74 kroonile, kus püsis seejärel päeva lõpuni. Aktsia sulgemishind fikseeriti 74,5 kroonil ehk 7,58% kõrgemal kui neljapäeva õhtul. Helsingis sulgus Hansapanga aktsia krooni võrra madalamal tasemel ja ka päevakäive jäi Tallinna kauplemisega võrreldes kesiseks, olles vaid 1,33 mln kr.

Üllatavalt silmapaistev oli reedel börsi lisanimekiri. Lisaks praegu väga juhuslikult liikuva Pennu CT aktsia 29,4% tõusule tegid Reval Hotelligrupi aktsia 15,8%, Baltika 12,2% ja EMV 6,1protsendise tõusu.

Kahe viimase puhul oli olemas ka konkreetne positiivne uudis. Baltika avalikustas jaanuarikuu kasumiaruande ja käibe jaotuse, millest paistab välja, et hoolimata Vene turu täielikust ärakukkumisest on suudetud käivet tänu arengule Läti-Leedu ja Soome-Rootsi turgudel isegi suurendada. EMV aktsiat toetas teade soovist osta enamusosalus Leedu ehitusfirmas.

Hetkel kuum