Mart Stöör • 21. veebruar 1999 kell 22:00

Dollar kerkis taas üle 14 krooni

Prognoositust väiksem USA väliskaubandusdefitsiit ning Saksamaa neljanda kvartali 0,4protsendiline SKT kahanemine kolmandaga võrreldes langetas euro kursi rekordmadalale tasemele dollari suhtes (1,0070 dollarini). USA väliskaubandusdefitsiit kasvas möödunud aasta detsembris küll rekordilisele 13,70 mld dollarile, kuid analüütikud prognoosisid tunduvalt suuremat numbrit (15,8 mld dollarit). Väiksem kaubandusdefitsiit tähendab ühtlasi seda, et välismaalastel on käes vähem dollareid, mida müüa. Reede õhtul oli dollari kurss 14,1840 krooni.

Ameerika Ühendriikide majanduse üleolekut Vana Maailma omast näitas ka rahvusvahelise majandusuuringute instituuudi (Ifo) arvutatava Saksamaa ärikliima indeksi langus 91,1 protsendini. Langus oli suurem, kui analüütikud ennustasid.

Jeeni suhtes tõusis Ühendriikide valuuta kurss viimase kahe ja poole kuu kõrgeimaks, 121,40 jeenile. Nädala algusega võrreldes on dollar tugevnenud tervelt 6,2 protsenti. USA rahandusminister vihjas vahetult enne juhtivate tööstusriikide (G7) rahandusministrite kohtumist oma rahulolule tugeva dollari suhtes.

Hetkel kuum