ÄP fototoimetus • 18. aprill 1999 kell 22:00

Tshehhi kroon ahvatleb spekulante

Kui rahaliidu loomises ei olnud enam kahtlust ja selle liikmeks saavate riikide valuutade kursid fikseeriti omavahel, jäi Euroopa turgudel valuutatehingute maht väiksemaks. Sedamööda, kuidas Kesk-Euroopa riikide turud arenevad ja piirangutest vabanevad, on lääne firmad ja pangad järjest rohkem asunud tehinguid tegema nende riikide valuutaga.

Kõige populaarsem on Tshehhi kroon, mis on Kesk-Euroopa valuutadest kõige vähem reguleeritud. Selle vahetuskurss kõigub üsna palju ja valuuta on likviidne, mis võimaldab hõlpsamalt leida müüjaid ja ostjaid. Järelikult on ka parem spekuleerida kui Poola zlotiga ja Ungari forindiga, mis on rohkem reguleeritud. Tõsi küll, alates veebruarist on Poola zlotiga kauplemise reeglid muutunud.

Rootsi Ericssoni firma valuutatehingute juht Magnus Strömmer kinnitas, et nende firma kaupleb aktiivselt Tshehhi krooniga, sest sellega on kerge positsiooni võtta.

Handelsbankeni Kesk-Euroopa piirkonna juht Raimo Valo tunnistab, et ehkki Tshehhi kroon on olnud selge favoriit, on alates veebruari keskpaigast suurenenud tehingud Poola zlotiga, millega välismaalased saavad nüüd vabalt kaubelda. Tema sõnul on erinevus selles, et kui Tshehhi krooniga tehtavad tehingud on eranditult spekulatiivsed, siis zlotiga kaubeldakse rohkem ärilistel kaalutlustel, kuna Rootsi firmade ärihuvi on Poola vastu palju suurem kui Tshehhi vastu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum