Tiit Elner • 20. aprill 1999 kell 22:00

Uus eelnõu kärbib rahakantimist

Esmaspäeval rahandusministeeriumis valminud tulumaksuseaduse eelnõu projekt näeb ette 15 protsendi suuruse maksumäära teenustelt, mida osutavad Eesti ettevõtetele maksuvabad firmad, ja offshore-firmade maksustamist sarnaselt Eesti firmadega, kui nende esindaja teeb korduvalt firma nimel Eestis tehinguid.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige Jürgen Ligi tunnistas, et paar aastat tagasi sõdis Reformierakond ise Koonderakonna valitsuse kava vastu maksustada offshore-firmade käest ostetud teenused. «Kuid igal asjal on oma hind,» lausus Ligi. «Kui me teeme ennast ettevõtluse suhtes paremaks kui välismaailm, peame tulusiirde ehk rahakantimise võimalusi piirama.»

Juriidiliste isikute maksustamise põhimõtteid oluliselt muutvas eelnõus on eraldi sätted offshore-firmade kaudu toimuva tulude varjamise vastu. Eelnõu kohaselt maksustatakse mitmed tehingud firmadega, mis ei peaks asukohariigis maksma tulumaksu või mille maksumäär on väiksem kui kaks kolmandikku Eesti vastavast määrast.

Kehtiva tulumaksuseaduse kohaselt maksustatakse 15 protsendi suuruse tulumaksuga välisfirmade poolt Eestis osutatavad teenused, uus eelnõu näeb ette sama suure maksumäära olenemata teenuste osutamise kohast. Välisfirmalt teenuse ostja peaks teenuse eest tasudes kohe kinni pidama tulumaksu, kui välisfirma asukohamaa maks on Eesti omast madalam.

Maksukonsultant Enn Roose pidas maksuvaba piirkonna definitsiooni eelnõus ebaõnnestunuks.

Rahandusminister Siim Kallase allkirjastatud tulumaksuseaduse eelnõu näeb ette seaduse jõustumise 1. jaanuaril, sellekohane lubadus on ka valitsusparteide koalitsioonilepingus.

Hetkel kuum