Peep Sooman • 16. mai 1999 kell 22:00

Pindi Kinnisvara ostis end Pindi Grupist välja

Pindi Kinnisvara Tallinna büroo juhataja ning firma üks omanikke Kalev Roosiväli ütles, et ASi Pindi Kinnisvara seostati põhjendamatult Ain Keluse, Ahti Aho, Andres Männarti ja Andres Lõhmusega ning nende tegemistega.

Esialgu kuulus Pindi Kinnisvara AS täielikult ASile Pindi Invest, üle aasta tagasi ostsime pool firmast välja, aga juba siis olid meie ja nn Pindi-poiste ärieesmärgid teised, seletas Roosiväli. Tema sõnul on kinnisvarateenust pakkuvale firmale ülioluline, et ettevõtet ei seostataks finantspettustega. «Me tahame firma omanikeringi võimalikult avaliku hoida,» põhjendas Roosiväli aprillis tehtud aktsiate ostu-müügi tehingut. «Me ei ole Pindi-poisid,» kinnitas Roosiväli.

Pindi Kinnisvara ASi juhatuse esimehe Janno Rokki sõnul on tänu firma avalikule ning ausale omanikeringile kergem leida kinnisvaraprojektidele finantseerijaid. Rokki väitel küündis tehingu maksumus üle kahe miljoni krooni, kuid täpset summat keeldus ta avalikustamast. «Aktsiad ostsime enda raha eest,» kinnitas Rokk.

Pindi Kinnisvara juhid ostsid firma 50% aktsiatest aprillis Pindi-poistele kuuluvalt OÜ-lt Lentsius, aktsiate ostu-müügitehingu sõlmis firma esindajana kuni aktsiate müügini Pindi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Andres Lõhmus.

Pindi Kinnisvara klient, kinnisvaraarendusfirma OÜ Mailtek juhatuse liige Mati Tusov leidis, et klientidele muudab Pindi-poiste firma omanikeringis mitte osalemine kinnisvarafirmaga äri ajamise turvalisemaks.

Hansapanga krediididirektor Aivar Rehe ütles, et nn pehmed faktorid, mille alla käivad ka ettevõtte juhtide ja omanike taust, omavad krediidikomitee otsuste tegemisel kaalu.

«Ettevõttel, mille omanikeringi kuuluvad finantspettustes kahtlustatavad isikud, on krediidivõimalused märksa väiksemad kui ettevõttel, mille omanikeringi ei kuulu kahtlusaluseid isikuid,» lausus Rehe.

Pindi Kinnisvaraga on meil hetkel lepinguline koostöö vaid hindamisteenuse kasutamiseks, lisas Rehe.

Endine Maapanga finantsdivisjoni juht Ahti Aho keeldus tehingut kommenteerimast. «Ma ei kommenteeri ka seda, miks ma ei kommenteeri,» ütles Aho.

Männartit, Kelust ja Lõhmust reedel tabada ei õnnestunud.

Kelust, Männartit, Lõhmust ja Ahot kahtlustatakse seotuses mitme ettevõtte kuritahtliku pankrotti ajamisega, teiste hulgas on neid seostatud Maapanga, Viru Ranna ja Walko pankrotistumisega ning Hüvitusfondile kahjumit toonud finantstehingutega.

Enne tehingut kuulus igale neljast Pindi Kinnisvara ASi juhile 12,5 protsenti firmast, aprillist kuulub igaühele veerand ettevõttest. Peale Roosivälja ning Rokki on Pindi Kinnisvara ASi omanikud Pindi Kinnisvaraarenduse ASi juht Einar Entsik ning Pindi Kinnisvara Tartu büroo juht Margus Pekk.

Hetkel kuum