Mart Stöör • 29. juuli 1999 kell 22:00

115 -- kriitiline tase murdus

Jeen jätkas neljapäeval tugevnemist dollari suhtes. Paljudele see loomulikult üllatust ei valmistanud. Päeva teisel poolel kukkus kurss 115,08 USD/JPY tasemele. Dollari nõrgenemine jeeni suhtes aga jätkus ning peatselt oodatakse kursi vajumist 115 tasemest läbi. Selles tasemes näevad mitmed maaklerid kriitilist piiri, millest edasi võib dollari nõrgenemine jeeni suhtes veelgi kiireneda.

Kui jeen peaks veelgi tugevnema ning dollari-jeeni kurss vajub 115 tasemest madalamale, peaks kõigi eelduste kohaselt olema oodata Jaapani keskpanga vahelesekkumist. Möödunud nädalal teatas keskpank, et soovib kurssi hoida 118--120 vahel, hetkel on aga jeen sellest tasemest eemaldunud rohkem kui keskpank seda arvatavasti oleks soovinud.

Pärast USA tööjõu maksumuse indeksi 1,1% tõusu ning teise kvartali SKT 2,3% tõusu (prognoositi 3,3%) avalikustamist tegi USD/JPY kurss järsu hüppe 114,92 tasemele, liikus sealt aga kiirelt uuesti kõrgemale.

Dollar jätkas neljapäeval nõrgenemist ka euro suhtes. Eurole andis jõudu aruanne Prantsusmaa äritegevuse jätkuva tugevnemise kohta. USD/EUR kurss püsis neljapäeva pärastlõunal 1,0718 piiril.

Hetkel kuum