Mart Stöör • 8. august 1999 kell 22:00

Jaapani keskpanga plaanid pole teada

Reedel alustasid mitmed valuutaga kauplejad dollari lühikeste positsioonide katmisega. Tundub, et valuutaturud on juba hakanud harjuma tõenäolise intresside tõusuga USAs. Dollar alustas reedel tugevnemist nii euro kui ka jeeni suhtes, eemaldudes kuue kuu madalaimast seisust jeeni ning viimase kolme kuu nõrgimast seisust euro suhtes.

Reedel avalikustatud aruande kohaselt on USAs endiselt inflatsiooni hoogustumise oht. Tugev vajadus kvalifitseeritud tööjõu järele on andnud piisavalt põhjust palkade kiireks tõusuks. See annab omakorda Föderaalreservile põhjust intresse tõsta, et sellega omakorda pidurdada inflatsiooni võimalikku ägenemist.

Hoolimata tööjõuturu olukorrast suutis dollar jeeni suhtes tugevneda ning kerkis kursilt 114,62 kursile 114,9. Mingil määral aitas sellele kaasa ka tugev langus Jaapani aktsiaturgudel, mille tulemusel Nikkei indeks kaotas 1,58%.

Euro võib käesoleval nädalal tõusu dollari suhtes jätkata. Möödunud nädalal ligi 7% võrra dollari suhtes tugevnenud eurot peaks kõigi eelduste kohaselt jätkuvale tõusule aitama Euroopa kiirelt areneva majanduse kohta avalikustatavad aruanded.

Hetkel kuum