Viktoria Korpan • 31. august 1999 kell 22:00

Apteekritel oma tiigrihüpe

«Endalegi on üllatav, et see asi nii suureks läks,» rääkis ASi Magnum Medical juhatuse esimees Tarmo Laanetu. «See on omalaadne apteekrite tiigrihüpe.»

Magnum Medicali eelmise aasta ravimimüügi käive Interneti teel oli 100 miljonit krooni, tänavu on firma müünud arvuti vahendusel kaheksa kuuga ravimeid 250 miljoni krooni eest. See peaks moodustama poole firma kogu tänavusest ravimimüügist.

«Elektroonilisel teel ei tee tellimusi mitte ainult suured, vaid ka väikesed maapiirkondades asuvad apteegid, sest see võimaldab vähendada kulusid,» ütles Laanetu. «Tervikuna aitaks see vähendada ravimite hinda.»

Magnum Medical hakkas koos arvutifirmaga Astrodata kolm aastat tagasi välja töötama apteekidele mõeldud elektroonilist süsteemi RAX, mille kaudu saab Interneti vahendusel ravimeid tellida. Kolmesajast Eesti apteegist on Magnum Medicali andmetel internetiühendus kaheksakümnel. RAXi programmi kasutatakse praegu 40 apteegis.

Tänavu kavatseb Magnum Medical investeerida elektroonilise tellimissüsteemi arendamisse 500 000 krooni.

«Meie jaoks teeb selle programmi kasutamine kauba lattu võtmise protsessi lihtsamaks, kaupa saab kiiresti müügile panna,» lausus Tallinna Linnaapteegi juhataja Kaja Kiviselg. «Järgmisel aastal paneme RAXi ka meie harukontorisse.»

ASi Heroica Tõnismäe apteegi juhataja Kiiri Vasar ütles, et apteek kasutab teise firma programmi. Ka tema kinnitas, et Interneti vahendusel ravimeid tellida on kiire ja lihtne viis.

ASi Tamro Eesti ostudirektor Tiina Kadak ei osanud täpselt öelda, kui palju tuleb nende firmale apteekidest tellimusi Interneti teel, kuid ta kinnitas, et viimasel ajal on Interneti teel tehtud tellimuste arv suurenenud.

Hetkel kuum