Tanel Raig • 13. september 1999 kell 22:00

Logistiline ahel vajab kontrollimist

Suurte ekspedeerimiskontsernide omanike vahetumine on Euroopa ekspedeerimisturul lõhkunud endiseid ekspedeerimisfirmade liitusid. Praegu toimub Euroopas uute agendilepingute sõlmimine ja firmad kujundavad välja oma uut võrgustiku.

Eesti firmade jaoks mõjutavad ekspedeerimisturu muutused eelkõige importsaadetiste kulgu. Eeloleval sügisel peavad importivad firmad kontrollima logistilise ahela toimimist.

Kui transporti korraldab kauba saatja, võib juhtuda, et tema kasutataval transpordifirmal ei pruugi enam Eestis olla agenti, kes saadetise siin vastu võtab. Euroopas ei öelda kliendile ära, mistõttu võtab ekspedeerija tellimuse vastu, kuigi endal puudub Eestisse toimiv liiklus. Ta üritab leida uue agendi ja sõlmida uued lepingud. Selle tulemusena muutuvad kliendi jaoks hinnad ja umbe võivad joosta senised ajagraafikud.

Seetõttu on importööril kindlasti vajalik oma koostööpartneriga läbi arutada, kes on tema kasutatava transpordifirma esindaja Eestis ja kirjalikult kokku leppida veograafik.

Hetkel kuum