ÄP fototoimetus • 7. oktoober 1999 kell 22:00

Vene võimueliit tuleb Peterburist

Uue laine eesotsas on Venemaa praegune peaminister Vladimir Putin koos eelkäija Sergei Stepa?iniga, kes mõlemad on võimalikud kandidaadid Venemaa presidendivalimistel. Peterburi kuberner Vladimir Jakovlev on nimetatud kohalikke kubernere ühendava valimisliidu Kogu Venemaa etteotsa, millel on osana vasaktsentristlikust koalitsioonist Isamaa -- Kogu Venemaa head eeldused parlamendivalimistel võitjaks tulla.

Põhjuseks, miks nii paljud Vene mõjukad poliitikategelased on tulnud just Peterburist, nimetab ajaleht pikaajalisi ajaloolisi sidemeid Euroopa ja muu välismaailmaga ning linna geograafilist asukohta.

«Moskva on juba Aasia,» ütles üks välisdiplomaat, kes on linna tundnud pikka aega.

1980. a lõpus, mil Venemaa poliitilise debati keskmesse tõusid liberaalsed majandusideed, kujunes Peterburis välja sõpruskond, kes peagi võimule tõusis. Linnapea Anatoli Sobt?aki ajal sai Peterburist uute ideede baas, kus alustati maa ja varade erastamist.

Peterburist on pärit ka Venemaa endine erastamisjuht Anatoli T?ubais, kelle Jegor Gaidar 1992. a valitsusse kutsus ja Dmitri Vassiljev, kes juhib Venemaa föderaalset julgeolekukomisjoni. Vassiljev usub, et just pettumine Peterburi esimese laine poliitikutes oli teguriks, mis sillutas teed uuele generatsioonile.

Teine põhjus, miks teise laine poliitikute stiil on erinev, on FT arvates selles, et intellektuaalide linnas olid paralleelselt alati olemas maisemad ja tumedamad struktuurid -- organiseeritud kuritegevus ja tugev sõjaline kontingent. Et linnas oli palju dissidente, lõid võimud vastukaaluks tugeva riigitruude jõudude esinduse.

Just nendest ringkondadest on välja kasvanud Vladimir Putin, kes oli hulga aastaid Saksamaal spiooniks. Kohalikud usuvad, et sama funktsiooni jätkas Putin kodumaale naastes ja ülikoolis tööle hakates.

Ehkki Peterburist võrsunud võimukandjate põlvkonnad on erinevad, ei saa nende vahele selget joont tõmmata, kirjutab FT.

Anatoli Sobt?ak naasis suvel Prantsusmaalt, kuhu ta korruptsioonisüüdistuste eest varju läks, alles siis, kui föderaalse julgeolekubüroo juhiks sai Vladimir Putin. Vaid paar nädalat hiljem said tõeks kuuldused Putini nimetamisest peaministri kohale.

Autor: ÄP

Hetkel kuum