• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene võimueliit tuleb Peterburist

  Uue laine eesotsas on Venemaa praegune peaminister Vladimir Putin koos eelkäija Sergei Stepa?iniga, kes mõlemad on võimalikud kandidaadid Venemaa presidendivalimistel. Peterburi kuberner Vladimir Jakovlev on nimetatud kohalikke kubernere ühendava valimisliidu Kogu Venemaa etteotsa, millel on osana vasaktsentristlikust koalitsioonist Isamaa -- Kogu Venemaa head eeldused parlamendivalimistel võitjaks tulla.
  Põhjuseks, miks nii paljud Vene mõjukad poliitikategelased on tulnud just Peterburist, nimetab ajaleht pikaajalisi ajaloolisi sidemeid Euroopa ja muu välismaailmaga ning linna geograafilist asukohta.
  «Moskva on juba Aasia,» ütles üks välisdiplomaat, kes on linna tundnud pikka aega.
  1980. a lõpus, mil Venemaa poliitilise debati keskmesse tõusid liberaalsed majandusideed, kujunes Peterburis välja sõpruskond, kes peagi võimule tõusis. Linnapea Anatoli Sobt?aki ajal sai Peterburist uute ideede baas, kus alustati maa ja varade erastamist.
  Peterburist on pärit ka Venemaa endine erastamisjuht Anatoli T?ubais, kelle Jegor Gaidar 1992. a valitsusse kutsus ja Dmitri Vassiljev, kes juhib Venemaa föderaalset julgeolekukomisjoni. Vassiljev usub, et just pettumine Peterburi esimese laine poliitikutes oli teguriks, mis sillutas teed uuele generatsioonile.
  Teine põhjus, miks teise laine poliitikute stiil on erinev, on FT arvates selles, et intellektuaalide linnas olid paralleelselt alati olemas maisemad ja tumedamad struktuurid -- organiseeritud kuritegevus ja tugev sõjaline kontingent. Et linnas oli palju dissidente, lõid võimud vastukaaluks tugeva riigitruude jõudude esinduse.
  Just nendest ringkondadest on välja kasvanud Vladimir Putin, kes oli hulga aastaid Saksamaal spiooniks. Kohalikud usuvad, et sama funktsiooni jätkas Putin kodumaale naastes ja ülikoolis tööle hakates.
  Ehkki Peterburist võrsunud võimukandjate põlvkonnad on erinevad, ei saa nende vahele selget joont tõmmata, kirjutab FT.
  Anatoli Sobt?ak naasis suvel Prantsusmaalt, kuhu ta korruptsioonisüüdistuste eest varju läks, alles siis, kui föderaalse julgeolekubüroo juhiks sai Vladimir Putin. Vaid paar nädalat hiljem said tõeks kuuldused Putini nimetamisest peaministri kohale.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.