Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rumeeniale latti alla ei lasta

  Riigi majanduslikud ja sotsiaalsed probleemid on sedavõrd suured, et Euroopa Liit ei püüa isegi mitte ennustada kuupäeva, millal Rumeeniast võiks saada bloki täisliige. Ning ka kõige optimistlikumad kohalikud ametnikud ei usu, et tegelik liitumine lähema kümnendi jooksul võiks sündida.
  Tegemist on Poola järel suuruselt teise Ida-Euroopa turuga, kuid alates 1989. aastast on välisinvesteeringutena Rumeeniasse tulnud vaid 4 miljardit dollarit. See ei kannata kuidagi võrdlust Poolasse investeeritud 35,5 miljardi dollariga.
  «Rahapuudus ja nõrk majandamine on Rumeenia kaks peamist probleemi,» kirjutab Euroopa Komisjon oma hiljutises aruandes, millele tuleb kindlasti juurde lisada kõhklevad majandusreformid.
  Kolm Rahvusvahelise Valuutafondiga sõlmitud kokkulepet on läbi kukkunud. Fond ei ole seni välja maksnud oktoobris lubatud järgmist 200 miljoni dollari suurust osa augustis kokku lepitud 547 miljoni dollarilisest tugilaenust. Seni on välja makstud 73 miljonit dollarit.
  Rumeenia majandus, mida jätkuvalt koormavad kahjumit andvad riigifirmad, on kolmandat aastat järjest languses. Tänavu peaks sisemajanduse kogutoodang, millest tööstuse arvele langeb 35 protsenti, kahanema umbes 4,8 protsenti. Seda pärast 7,3 ja 6,9% langust 1998. ja 1997. aastal. Sellega ollakse tagasi 1992. aasta tasemel.
  Nii pole imestada, et hiljutise arvamusküsitluse andmeil leiab 64 protsenti rumeenlastest, et kommunistliku diktaatori Nicolae Ceausescu ajal oli elu parem. Paljude palgad ei ületa kuus 100 dollarit, umbes 1,5 miljonit peret peab läbi ajama 25--40 dollariga kuus.
  Kümme aastat pärast kommunismi varisemist on riigi üks suuremaid probleeme jätkuvalt vaesunud perede hüljatud tuhandete lastekodulaste saatus.
  Laste eest hoolitsemise asemel kulub asutuste põhienergia oma rahamurede lahendamisele.
  Muudele hädadele tuleb lisada korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevuse kasv -- varimajanduse osakaal on kasvanud 25--40 protsendile kogu majandustegevusest.
  Kõigest hoolimata on Helsingis detsembris toimuval Euroopa Liidu tippkohtumisel plaanis ka Rumeenia arvata riikide hulka, kellega 2000. aasta jaanuarist liitumiskõnelusi alustatakse. See otsus tooks Rumeeniale ettevalmistusteks Brüsselist aastas vähemalt 600 mln eurot abiraha.
  Sel nädalal kiitis Rumeenia peaminister Radu Vasile heaks ELi laienemise eest vastuava voliniku Günther Verheugeni ettepaneku luua Rumeenia, Euroopa Komisjoni, IMFi ja Maailmapanga ekspertidest komisjon, kes töötab eelolevaks seitsmeks aastaks välja Rumeenia majandusreformide kava ja hakkab järgima selle elluviimist.
  Samal teemal Äripäeval ilmunud:
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.