Kadi Heinsalu • 1. detsember 1999 kell 22:00

Riigi raha börsile pannud fondijuht mõisteti õigeks

Ehkki fond teenis 1996--1997 Venemaa, Ukraina ja Leedu võlakirjadesse ning aktsiatesse paigutatud raha pealt 2 miljonit krooni kasumit, teenis tehingu teine pool, Bahama offshore-firma CMI 6 miljonit krooni.

Süüdistuse järgi eksitas Peep Pobbul fondi nõukogu 1996 sügisel, tutvustades nõukogu liikmetele ideed paigutada vaba raha pangadeposiidile, hiljem aga seisis koosoleku protokollis teade, et raha paigutatakse väärtpabereisse.

Kuna fondi nõukogu liikmed ei mäletanud enam kohtus antud tunnistustes, millest täpselt sellel koosolekul räägiti ja mitmed neist tunnistasid, et ei teinud sel ajal vahet deposiidil ja väärtpaberitel, siis ei leidnud tõendamist protokolli võltsimine.

Kohus kahtles keskkonnafondi nõukogu esimehe, ministeeriumi asekantsleri Peeter Soovälja ütlustes, et ta ei olnud asjadega kursis, vaid uskus Pobbulit heauskselt raha deposiidil hoidvat.

Kinnitust ei leidnud süüdistus riigihankeseaduse rikkumise kohta, kuna offshore-firmaga sõlmitud lepingus ei olnud märget teenuse osutamisest, kuid ainult teenuse osutamine vajaks riigihankeseaduse järgmist.

Õigeksmõistva kohtuotsuse luges ette üks kahest kaasistujast, kohtunik Merle Parts jäi eriarvamusele. Partsi eriarvamus lisatakse toimikule ja sellega saab tutvuda ringkonnakohtus, kui eelmine otsus edasi kaevatakse.

Riigi huve esindanud riigiprokurör Heino Tõnismäe ütles, et otsust üle lugemata, paljalt kuulamise peale tegi ta kiire otsuse, et esitab apellatsiooni.

Peep Pobbul, kes töötab ASi Eesti Raudtee keskkonnanõunikuna, ei soovinud eile mingeid kommentaare anda.

Offshore-firma CMI esindaja Eestis Andres Mere tunnistas kevadel, et offshore-firma teenitud 6 mln krooni on tema valduses ja investeeritud tulusatesse väärtpaberitesse. Eile ütles ta investeeringu kohta, et nii edukas see enam pole.

Hetkel kuum