Toomas Truuverk • 6. detsember 1999 kell 22:00

SKT kasv viib aktsiaturu tõusule

Kuigi eile hommikul avaldatud SKT kasvu näitaja osutus oodatust veidi nõrgemaks, lõpetas Tallinna börs liideraktsiate toel päeva siiski napilt positiivsel pinnal. ÄP indeks fikseerus börsi sulgemisel 323,64 punktil (päevaga +0,01%).

Statistikaameti hommikune teade 0,2% majanduskasvust tekitas analüütikute hulgas vastakaid tundeid. Ühest küljest jõudis SKT muutus pärast kolmekvartalist vaheaega taas positiivsele poolele, teisalt jäi aga protsendiga alla analüütikute ootustele.

Analüütikute ennustused iseenesest pole mingi näitaja, mille põhjal määrata tulemuse taset skaalal hea/halb. Võttes näiteks võrdlustasemeks selle aasta II kvartali 2,3%se languse, on 2,5%ne positiivne nihe kindlasti tubli tulemus.

Mis muudab analüütikute prognoosid oluliseks, on tegelikult see, kas nende põhjal on tehtud investeerimisotsuseid. Võib arvata, et investor, kes tegi investeeringu 2%se kasvu ootuses, on pärast 0,2% pettunud ja soovib oma positsiooni likvideerida. Kui selliseid turult väljujaid on palju, annab see üsna ühese tulemuse -- languse.

Tallinnas langesidki eile veidi aktsiate hinnad enne meid enim mõjutava Londoni börsi avanemist. Kuid kui pärast esimest ehmatust Londonis Telekomi aktsia jõuliselt kerkima hakkas, läksid sellega ettevaatlikult kaasa ka teised juhtaktsiad. Tallinna börsi sulgemise hetkeks oli Telekom 1,4%ga, Hansapank 0,8%ga ja Norma 0,6%ga plussis.

Investorite isu Londonis kestis aga edasi, kergitades Telekomi aktsia hinna isegi euro järsust tugevnemisest hoolimata eile õhtul 95,4 kroonile, mis lubab loota aktsiahindade tugevnemist ka tänaseks.

Hetkel kuum