8. detsember 1999 kell 22:00

Digitaalne telefonikeskjaam pakub kasutajale ohtralt lisavõimalusi

Oleme oma seadmete kaasajastamisel jõudnud niikaugele, et enam ei eksisteeri eraldi digitaal- ja analoogvõrku. On vaid üks telefonivõrk, milles analoogjaamad on lülitatud otse digitaaljaamade külge. Sellise struktuuri abil on võimalik vabaneda häiretest, mis esinevad analoogsignaali transportimisel pikkade vahemaade taha. Samas ei aita see häirete vastu, mis võivad esineda analoogjaama sees.

Digitaaljaama lülitatud tavatelefoniliini korral ei ole side 100% digitaalne. Analoogsignaal kulgeb mööda telefoniliini lähima kontsentraatorini, kus see muudetakse digitaalseks. Põhiline vahe võrreldes analoogsidega seisnebki selles, et kõik ühendused tehakse digitaalsignaaliga.

Kontsentraatorid, mis võivad asuda mistahes punktis üle Eesti, on ühendatud emajaamaga digitaalsete ühendusliinidega, kasutades reeglina valguskaablit. Nii näiteks võib digitaaljaama, mis ise asub Tallinnas, olla ühendatud kliente nii Hiiumaalt kui ka Valgamaalt.

Tänu paremale kvaliteedile on digitaaljaama abonentidel paremad andmeside võimalused, mis seisnevad kiiremas sidekiiruses ja ühenduse saamise ajas. Digitaaljaama abonentidel on võimalik kasutada ka mitmesuguseid lisateenuseid. Digiplussi pakettides olevaid ümbersuunamisteenuseid kasutades on oluliselt võimalik parandada kättesaadavust. Näiteks internetis surfates võib aktiveerida suunamise, kui liin on kinni. Suunata võib mõnele teisele telefonile või hoopis postkasti. Ümbersuunamine, kui number ei vasta, on teenus, mille korral kõne suundub järgmisele numbrile, kui telefonile ei vastata 15 sekundi jooksul. Täiesti uus on teenus, mis võimaldab aktiveerida ümbersuunamist oma telefonil kaugelt. Aktiivsetest suunamisteenustest annab märku katkendlik valimistoon.

Kui ootate tähtsat kõnet, ei tähendada see veel, et te ei või ise helistada. Pruugib vaid aktiveerida koputusteenus ja teile antakse kõne ajal teada uuest helistajast. Siiski tuleb meeles pidada, et koputus segab internetiühendust. Internetiühenduse ajaks tuleb koputus tühistada.

Kui kodus on lapsed, kes ise ei tule veel toime numbri valimisega, aitab teenus «Kuum liin». Piisab toru tõstmisest ja viie sekundi pärast ühendatakse telefon määratud numbriga.

Väljuvate kõnede piirang on teenus, mis võimaldab mitte lubada helistada teatud suundadele. Kui vajadus tekib, saab PIN-koodi teadev isik piirangu maha võtta.

Digitaaljaama abonendid saavad veel telefoni teel küsida kella, tellida äratust või meeldetuletust, kasutada kõne- ja faksipostkasti.

Autor: Hannes Pihol

Hetkel kuum