Kristina Traks • 20. detsember 1999 kell 22:00

Kõuhknate kalapüügifirmad maksavad ebaseaduslikku tasu

Kalapüüdjate liidu väitel kannab ASide Dagomar ja Permare partner, Islandi vahendusfirma Nasco kalurite palgad ja sotsiaalmaksu Mani saarel registreeritud offshore-firma Anes Ltd arvele. Kalurite keskmine palk on 1500 USA dollarit (23 000 krooni) kuus.

Anes Ltd kannab väidetavalt 500 dollarit kaluri kohta Kõuhknate firmade arvele, mille pealt tasutakse ametlikult maksud ja makstakse kaluritele välja. Sularahas maksab Anes Ltd igale kalurile lisatasu 1000 dollarit kuus.

Dagomaril ja Permarel on Atlandi ookeanil kokku kuus laeva, millel töötab sadakond meremeest. Ühe laeva kohta õnnestub püügifirmadel maksudena kokku hoida 6500 dollarit ehk ligi 100 000 krooni.

ASi Dagomar ja ASi Permare juhataja Marek Harjak ütles, et väited maksudest kõrvalehiilimisest on valeinformatsioon. «Kui mõnele meeskonna liikmele on makstud boonust, ei tähenda see veel maksudest kõrvalehiilimist,» väitis ta.

Harjaku sõnul on offshore-firma roll tagada meremeestele raha kättesaamine vajadusel ka merel olles. «Kui mõni mees tahab õlut osta, saab ta raha offshore'ist,» sõnas Harjak.

Krevetipüügilaeva Heltermaa tehnoloog Andrus Kessel kinnitas, et temale ei maksta ümbrikupalka. «Kuupalk on 700--800 dollarit ja pole kellegi asi, kas ma saan juurde preemiat või mitte,» ütles Kessel.

Tallinna ja Harjumaa tööinspektsiooni töövaidluskomisjoni juhataja Raili Karjane kinnitas, et meremeeste hulgas on niinimetatud musta palga maksmine levinud. «On olnud juhuseid, kus laevakapteni ametlik palk oli 1500 krooni,» ütles Karjane.

Politseiameti majanduskuritegude talituse komissar Marek Helinurm rääkis, et ümbrikupalga maksmise juhtumeid on raske tõestada. «Kui puudub konkreetne paber, mis näitab topeltraamatupidamist, on tõestada äärmiselt keeruline,» ütles ta.

Majanduspolitsei uurib praegu ka Uudisteraadio ja Diveci ümbrikupalga maksmise juhtumeid.

Hetkel kuum