Kaja Koovit • 23. detsember 1999 kell 22:00

Pankade laenuportfelli rekord

Novembrikuine pankade laenuportfellide kasv jääb alla vaid septembrikuu 4,2% kasvule, kui portfelli maht suurenes kuuga hüppeliselt miljardi krooni võrra 24,6 miljardi kroonini.

«Arvan, et nüüd hakkab asi ilusamaks minema,» lausus Hansapanga juhatuse liige krediididirektor Aivar Rehe.

Rehe sõnul oli esimesed selged märgid laenuportfellile püsiva baasi tekkest juba augustis.

Rehe lisas, et ettevõtlus on oluliselt parandanud oma finantsjuhtimist, mis omakorda on suurendanud pankade usaldust ettevõtete vastu. Rehe märkis, et kui aasta keskel liikus raha põhiliselt ettevõtete kassavoogude tugevdamiseks, siis nüüd on hakanud elavnema ka investeerimisprojektid, mis annab põhjust uskuda, et oleme mõõnast üle saanud.

Novembris suurenes eelmise kuuga võrreldes 8% võrra 1,3 miljardi kroonini mitteresidentidele antud laenude maht.

Keskmine laenuintress langes novembris krooniaja rekordiliselt madalale 7,22% tasemele. Oktoobrikuus oli kroonilaenude kaalutud keskmine intressimäär 9,45%.

Keskmise laenuintressi alanemine oli tingitud finantseerimisasutustele antud laenude keskmise intressi langusest. Finantseerimisasutustele antud laenude keskmine intress oli novembris 4,85 protsenti ehk praktiliselt võrdne euriboriga.

Äripäeva analüütik Tõnis Oja märkis, et finantseerimisasutustele antud lühiajalise laenu intress on sellisel tasemel juba teist kuud. Tõenäoliselt on selle põhjustanud pangad oma liisingu- või kindlustusfirmadele laenude andmisega. Tähtajaks tasumata laenud moodustasid laenuportfellis novembris 2,7%.

Vt. ka joonist:Pankade laenuportfellid taas suurenemas

Hetkel kuum