Ülo Toomsalu • 3. aprill 2000 kell 5:57

Loendajail kirjas juba 400 000 Eesti elanikku

Rahva- ja eluruumide loenduse kahe esimese päevaga, mis möödusid statistikaameti teatel tõsisemate vahejuhtumiteta, jõudsid loendajad kirja panna enam kui 400 000 inimest, kirjutab Postimees.

Reede hommikul kella kaheksa ajal taasiseseisvumise esimest loendust alustanud rahvaloendajad olid laupäevase tööpäeva lõpuks täitnud 401 435 inimese isikulehed, mis teeb 26,8 protsenti Eesti arvestatavast elanike arvust.

Eile valves olnud rahvaloendusteenistuse organiseerimise sektori juhataja Rein Birnbaum ütles, et nende hulgas võib olla inimesi, keda loeti kaks korda, kuid väga palju ei tohiks see number tegelikust erineda. 'Topeltlugemisi võib ette tulla juhul, kui näiteks mees on sõbral külas ning abikaasa ta kodus kirja paneb,' selgitas ta. 'Samas on selle sõbra juures ka rahvaloendaja, kes mehe omakorda kirja paneb. Nii ta satubki topeltnimekirja, kuid hiljem kontrollib arvuti selle üle ja kirja läheb ikka üks.'

Elanike arvu arvestades oli rahvaloendus eilsetel andmetel kõige aktiivsem Pärnu linnas, kus elavast 51 498 inimesest oli kirjas 15 348. Järgnesid Valgamaa, kus loendusleht oli täidetud 11 817 inimese kohta (kokku elanikke 41 296) ning Harjumaa 35 470 inimesega (124 667).

Birnbaum ütles, et millegipärast on loendus kõige loiumalt läinud Narva linnas, kus oli üleeile loenduslehe täitnud 18 669 inimest, kuigi linnas on üle 80 000 elaniku. Loendus-aktiivsuse tabeli lõpus olid ka Kohtla-Järve linn ja ülejäänud Ida-Virumaa.

Nii politseiameti kui ka statistikaameti andmetel ei tulnud loenduse esimese kolme päeva jooksul ette ühtegi tõsisemat vahejuhtumit, kuigi avapäev reede kriminaalse seigata ei möödunud. Siis peksid Tallinnas kolm meest läbi tööülesandeid täitnud rahvaloendaja Endriku (63), kellel diagnoositi Mustamäe haiglas kahe roide murd. Endrik rääkis politseile, et teda ründasid tööülesannete täitmise ajal pühapäeval kella 20 paiku Sõle 18 asuvas ühiselamus kolm venelast, kes peksid teda ja lükkasid trepist alla. Kõik kaasas olnud dokumendid olevat mees kokku korjanud ja koju viinud, kadunud olevat tal vaid pass ja koduvõtmed.

Hetkel kuum