Ülo Toomsalu • 5. aprill 2000 kell 6:11

Julgeolekuasutuse seadus paneb valitsusside ametnike sideärile piiri

Peaminister Mart Laari hinnangul saavad kõik probleemid, mis on seotud erinevate luure- ja sideasutustega, sealhulgas ka valitsussidega, lahendatud praegu riigikogu menetlusse esitatud julgeolekuasutuste seadusega, kirjutab Postimees.

Laar märkis, et kui riigikogu võtab vastu menetluses oleva julgeolekuasutuste seaduse, siis on selle seaduse kaudu võimalik loodetavasti lahendada kõikvõimalikke probleeme ja küsitavusi, mis on seotud erinevate luure- ja riiklike sidestruktuuridega.

Eilne Postimees kirjutas oma 'Päevateema' leheküljel, et riigikantselei hallatav valitsusside asutus, mille põhiülesanne on tagada riigiasutustele eriside ning teostada signaalluuret, tegeleb praegu riigisaladuse seaduse varjus ka eraäriga, kui pakub oma teenuseid riigiaparaadist väljapoole ehk erafirmadele, olgugi et ametkonna ülesanne on teenindada ainult riigiasutusi.

Peaminister Mart Laar ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et kuna valitsusside näol on tegemist suhteliselt vana riigiasutusega, on praegu ka valitsuse enda huvi, et julgeolekuasutuste seadus saaks parlamendis võimalikult kiiresti vastu võetud.

Julgeolekuasutuste seaduse järgi liidetakse valitsusside tänased funktsioonid seadusejärgselt moodustatava teabeametiga.

Et olukord valitsusside praeguste funktsioonide juures pole läbipaistev, tunnistas Postimehele ka teede- ja sideminister Toivo Jürgenson. 'Mida kiiremini me need küsimused ära klaarime, seda parem,' tähendas minister Jürgenson.

Hetkel kuum