Ülo Toomsalu • 7. aprill 2000 kell 5:56

Riik tõstab tublide ametnike palka

Riigiametite juhid saavad uuest aastast võimaluse maksta tublimatele ametnikele suuremat palka, sest valitsus kavatseb muuta avaliku teenistuse palgasüsteemi paindlikumaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Avaliku teenistuse seaduse muutmisega saaksid ametite juhid võimaluse maksta tippudele turuhinna väärilist palka ning suurendada avalikus teenistuses lepinguga töötajate arvu, mis rahandusminister Siim Kallase sõnul on keskne idee.

'Kui mul on tarvis tööle võtta väga hea makromajanduse spetsialist, siis saan ma talle tõesti ka korralikult maksta,' selgitas Kallas.

Sotsiaalminister Eiki Nestori sõnul saavad riigiametite juhid seaduse muutmisel hakata töötajatele maksma tulemuspalka. 'Ärksamale riigiteenistujale uus süsteem sobib, laisemale mitte. Astmepalga süsteemi järgi sai ta küll väiksemat palka, kuid ka elu oli mugavam. Nüüd hakatakse nõudma tulemust. Riik on tööturul tööjõu ostja nagu iga teine,' ütles Nestor.

Nestor võrdles praegust avalikku teenistust Vene ajaga, mil seadused võeti vastu Moskvas, siin mõtlesid aga kõik, kuidas neid täita nii, et ka elu nendega kokku läheks. 'Kõike ei peaks reguleerima rangete seaduste vaid kokkulepetega,' leidis Nestor.

Tulemuspalka ei hakata maksma siiski kõigile avaliku teenistuse töötajatele. 'Kindlasti jääb osades kohtades, kus pole võimalik kehtestada tulemuspalka, kehtima praegune karjäärisüsteem,' kinnitas Nestor nimetades sõjaväge, politseid, piirivalvet, vanglaid.

Kallase ja Nestori hinnangul on praegune 35-astmeline ametnike palgasüsteem liiga pikk ja komplitseeritud. 'Et nii pikas astmestikus palku määrata, peaks olema võimalik võrrelda näiteks tuletõrjeinspektori ja maksuinspektori tööd. Sellega me hakkama ei saa,' tõdes Nestor.

Ministrite ettepanekul tuleks kehtestada 9-11 palgaastet, kus kinnitatakse alammäärad.

Hetkel kuum