Inno Tähismaa • 20. aprill 2000 kell 15:32

Kuidas seletate USA võrdlemisi masendavat mahajäämust mobiilside vallas? (vastab Rain Lõhmus)

Küsimus: Kuidas seletate USA võrdlemisi masendavat mahajäämust mobiilside (nii GSM, kui ka 3 põlvkonna süsteemid) vallas? Kas turumajanduse ja konkurentsi mõttetuseni viimisega, mille tõttu ei suudeta jõuda ühiste standarditeni?

Vastus:

USA 'masendav mahajäämus' Euroopast mobiilside valdkonnas on pigem müüt. On tõsi et juhtivad mobiiltelefonide tootjad on Euroopas aga: WAP on alguse saanud USA firmast praeguse nimega Phone.com. Ilmselt kõige eesrindlikum mobiilisüsteem töötab täna Jaapanis ja seda mitte Euroopa standarditel.

Mobiilside on palju laiem valdkond kui mobiiltelefonivõrk. Ise olen viimase kuu ajaga kahtlema hakanud lisaks telekomidele ka mobiiltelefonifirmade tulevikus. Miks? Kiiresti arenevad laia ala katvad fixed wireless internetitehnoloogiad ja kombineerituna raadiolainetel põhineva bluetooth tehnoloogiaga võib see kergesti olla konkurendiks mobiiltelefonidele.

Ka Nokia tulevikugurud, kes tegelevad juba neljanda generatsiooni mobiilsidevõrkudega, näevad neid litsentsivabadena ja tekib operaatorite paljusus. Selge ei ole, kas mobiilse interneti lõppseadmeks saab mobiiltelefon. Mulle tundub, et sobivam selleks on PDA. Seega vaadake firmasid nagu Palm ja eriti Handspring, Eile olin seminaril kus küsiti, kui suurel osal auditooriumist on kaasas mobiilne internet. Ei olnud küll suuremal osal, kuid siiski paljudel. Kahtlustan, et ehk isegi rohkematel inimestel kui taolisel seminaril Euroopas.

Ja aasta parast on siin pilt hoopis teine. Silicon Valley on tais kümneid kui mitte sadu mobiilse internetiga tegelevaid firmasid, kes loovad homset päeva. Üks selline kohalik kannab siingi nime Microlink, vaadake. Ja Nokia esimene VC fund alustas juba mitu aastat tagasi siin ning Stanfordi Ülikooli raamatupoes sponsoreerib ta kohvikut. Midagi on toimumas :-)

Hetkel kuum