25. aprill 2000 kell 22:00

Kas üksikisiku tulumaks tuleks kaotada?

Kui vaadata perspektiivis, siis loomulikult, kui üldse üksikisiku tulumaksuga midagi teha, on suund vähendamise poole ja miks mitte ta lõpuks üldse kaotada. Kompensatsioonina näen kinnisvaramaksu.

Kui kinnisvaramaksuga lihtsalt tegelema hakata, siis ta suurendaks maksukoormust ja rikuks tasakaalu. Aga üksikisiku tulumaksu kaotamisega oleks ta eelarve täitmise järjekordne mehaanika, aga mitte majandusmehhanisme mõjutav samm, nii et selles mõttes olen täitsa nõus. Kui programm maha panna nii, et minna üle kinnisvaramaksule, eeldaks see igal juhul üksikisiku tulumaksu vähendamist ja lõpptulemusena kaotamist. Üksikisiku tulumaks on täna kohaliku omavalitsuse põhiline ja riigi oluline tuluallikas. Kindlasti peab eelnevalt täpselt paika panema, mis asi on kinnisvaramaks, mida maksustatakse ja kus jooksevad erandid. Probleem võib tekkida kuskil Euroopas. Ma ei tea, mida tähtsad euroissid ütlevad. Üksikisiku tulumaksu kaotamine on selgelt teistsuguse majandusruumi kehtestamine, kui tänases Euroopas kombeks.

Ameeriklased leiavad, et üksikisiku tulumaks on kõigist maksudest kõige õiglasem.

Kinnisvaramaksuga on nii, et kinnisvara ja tema hinda, turuväärtust on raske kindlaks määrata. Kinnisvaraturul toimuvad suured kõikumised, mistõttu varade omanikud ei suuda konjunktuursete kõikumiste ajal makse tasuda. Vara on alles, aga ta ei tooda. Kuidas üldse varasid piiritleda ? mõned varad (aktsiad) on niivõrd mobiilsed. Ja miks peaks olema inimene, kes omab kinnisvara, see tola, kes maksab, aga inimene, kes omab aktsiaportfelli või hunnikut kulda, ei maksa. Siin tekib ühe põhilise maksustamisprintsiibi ? horisontaalse võrdsuse printsiibi ? rikkumine. Ühendriikides on nii, et kohalik võim maksustab kaubanduskäivet ja vara, föderaalvalitsus võtab tulumaksu. Ja umbes pooled osariigid kasutavad samuti tulumaksu.

Ma ei poolda üksikisiku tulumaksu kaotamist. Kaudsete maksudega on nii, et suur osa väärtusi on virtuaalsed, käibed kaovad küberruumi ära. Sellega on juba praegu kohutavalt probleeme ning tulevikus palju rohkem ? maksustaja ei pääse ligi. Traditsiooniline kaubandus muutub majanduse käibes kogu aeg väiksemaks.

Hetkel kuum