2. mai 2000 kell 22:00

Nurgakivi ei ole ammu enam vaid kivi...

Hoone nulltsükli valmimine on üsna visa tegevus. Tööd ja energiat kulub palju, aga märgatavat tulemust pole. Laen, finantseerimine, projekt, ehituse töövõtu organiseerimine ? kõik see on kulutanud ohtrasti tulevase majaomaniku närvirakke. Iga asja käimalükkamine võtab energiat. Nulltsükli, milleks eramaja juures on enamasti vundament, valmides peaks ehitus käima täie hooga ja algusraskused seljataga olema.

Käes on aeg, et korraks lips natuke lõdvemaks lasta. Nurgakivi panek lõpetab pidulikult nulltsükli. Oleme jõudnud maapealsete tarindite juurde.

Nurgakivi ei ole küll maja konstruktsioon, kuid omab see-eest suurt moraalset tähendust. Noorele perele on nurgakivi panek tähtis rituaalne toiming, mis tähistab oma kodu kerkimist, ehitaja jätab peidetud visiitkaardi ajaloo tarbeks. Tihti peidab nurgakivi läkitust tulevikku. Selliseid leitakse sageli vanade hoonete rekonstrueerimisel.

Nurgakivi pole ammu enam lihtsalt kivi. Oksüdeerumiskindlasse metallkapslisse jäädvustatakse hetk ajastust, milles ehitus toimub. ?Kohustuslik? materjal võiks olla: sama päeva ajalehed, parasjagu käibel olevad mündid või paberraha, maja eskiisprojekt, ehitusleping ning ehitaja rekvisiidid. Lisaks sellele võib lisada midagi pererahvast iseloomustavat, näiteks fotomaterjali.

Hansalinnas Tallinnas oli minevikus reegel: antvärgi suu peab olema mõru. See tähendas, et ehituslepingu kohaselt pidi tellija tagama kesvamärjukese olemasolu ehitusplatsil.

Tänapäeval on alkohol ja ehitusplats mõisted, mis kokku ei käi. Erandeiks on tseremooniad. Neist enamlevinumad on nurgakivi panek, sarikapidu ja uue koja sisseõnnistamine.

Nurgakivi asetamise puhul on paslikuimaks joogiks vein. Tulevane majaperemees kostitab ehitajaid, konsultante, arhitekte ja külalisi parima veiniga. Nurgakivi panek on suletud ringile mõeldud. Külalistega ja peo eelarvega ei tasu üle pingutada.

Autor: Ahti Kooskora

Hetkel kuum