Ülo Toomsalu • 30. mai 2000 kell 6:34

Galaktikas saaks reisida valgusest kiiremini

Maale kõige lähemad tähed on siiski nii kaugel, et raketiga ei saa sinna lennata. Kuid hüpertunneli abil on see siiski võimalik, kirjutab Sõnumileht.

Teadusemaailmas on juba mõnda aega tekitanud elevust Vene füüsik Sergei Krasnikov, kes väidab, et kogu galaktika on võimalik läbida mõne sekundiga, kasutades selleks hüperruumi tunnelit.

Saksamaa suurima ajalehe Bild andmeil võib hüperruumi tunneli abil ületada valguse kiiruse ning tänu sellele läbida kogu maailmaruumi vaid mõne sekundiga. Kui kosmoselaev oleks pliiats, mis veab üle paberilehe mingit joont, siis hüperruumi tunnel aitaks tal seda teed lühendada. Selleks tuleb paber toruks keerata ja vajalik tunnel ongi valmis.

USA kosmoseagentuuri NASA andmeil oleks niisuguse tunneli jaoks vaja hästi suure tihedusega rõngast, mis oleks Maa orbiidi suurune. Seejärel tuleks sellesse sisestada mitu miljardit volti, mis paneks ta tiirlema valguse kiirusega, ning hüpertunneli suue olekski valmis. Esialgu jääb küsitavaks, kuidas valmistada teine rõngas - hüpertunnelist väljumiseks.

Krasnikovi väitel on hüpertunnelid looduses juba olemas ning küsimus seisneb nende metrooefekti ärakasutamises.

Kölni füüsikaprofessor Günter Nimtz on korraldanud tunnelieksperimendi, mille käigus osa mikrolaineid läbis teatud vahemaa valguse kiirusest kiiremini. Seega tõestas ta, et tunnelis ei kehti tavaline ajakulg ning seal võib saavutada kahe- kuni sajakordse kiirenduse võrreldes valguse kiirusega.

Hetkel kuum