Kaido Einama • 14. juuni 2000 kell 10:02

Elektroonilise paberi tootjast hakkavad huvituma suurfirmad

Juba mitmeid aastaid elektroonilise paberi ehk arvutipilti esitava plastik-kile tehnoloogiat väljatöötava firma E-Ink vastu on hakanud huvi tundma suured infotehnoloogiafirmad, et kiirendada elektroonilise paberi kasutuselevõttu.

Võrguseadmeid tootva USA firma Lucent Technologies"i New Ventures Grupp teatas eile, et on teinud mitmemiljonise invetseeringu E Inki, samuti on elektroonikafirma Bell Labs andnud elektroonilise paberi tootjatele litsentsi plastiktransistoride tootmiseks, mida on vaja muutuva kujutisega e-paberi valmistamiseks.

Ettevõttesse on viimasel ajal kokku saanud investeeringuid 53 miljoni dollari ulatuses, mis peaks kiirendama uue tehnoloogia masstootmisse jõudmist 3-5 aasta peale.

1999. aasta septembrist on E Ink esitlenud ka katseeksemplare, mis näevad välja nagu tavalisest pisut paksemad sinist värvi kiled ja esitavad peileri või arvutivõrgu kaudu edastatavat arvutipilti. Tulevikus ennustatakse selle tehnoloogia laialdast levikut kaasaskantavates arvutites, mobiiltelefonides, reklaamtahvlitel ja ka näiteks kaubamajade vaateakendel. E-paberi tööpõhimõtet saab uurida aadressilt http://www.electronic-ink.com/.

E Inki strateegilised partnerid on veel IBM, Motorola ja meediaettevõte Hearst Corporation. Viimane on huvitatud uut tüüpi meediakandjate katsetamisest tavalise paberi asendajana. Elektroonilist paberit töötab välja ka Xerox Corporation.

Hetkel kuum