Ülo Toomsalu • 22. september 2000 kell 5:50

Uus postiseadus kaitseb Eesti Posti monopoliseisust

Lähiajal jõuab riigikogusse uus postiseadus, mis tugevdab Eesti Posti monopoli ja tõstab postiteenuste hindu, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Uue seaduse jõustudes peame mõne teenuse osutamisest loobuma,' ütles kojukandefirma Kirilind direktor Tiit Rein.

Uue postiseaduse järgi peavad kõik postifirmad pakkuma oma teenust üle Eesti. Kui sellist võimalust ei ole, tuleb kasutada mõne üleriigilise postifirma teenuseid. Praegu on ainus üleriigiline ettevõte Eesti Post. Üleriigilise firma postivõrgu kasutamise eest tuleb seaduse järgi maksta võrgu omanikule kuni kolmandik ettevõtte käibest.

'Meie ei saa praegu sel määral investeerida, et üleriigilist võrku rajada,' ütles Rein.

Uus postiseaduse töötati välja teede- ja sideministeeriumis. Ministeeriumi pressiesindaja Aap Tänav ütles, et väiksematelt postifirmadelt võetav kompensatsioon on mõeldud linna ja maapiirkondade postikulude ühtlustamiseks. 'Kardetakse, et maal on väga kõrged postiteenuste hinnad, seadus peaks seda vältima.'

Hõredamini asustatud maapiirkondades on postiteenus kallim kui linnades, sest seal on vähem kliente ning väikesed postifirmad seal enamasti oma teenuseid ei paku.

Pole selge, kui suureks kujuneb väikeste postifirmade tasu Eesti Postile. 'Arvutused on lahtised,' selgitas Tänav. Tasu võib ulatuda kuni kolmandikuni firma käibest, mis muudab kallimaks väikefirmade postiteenuste hinnad. 'Eks nad panevad selle hinnale otsa,' märkis Tänav.

.

Hetkel kuum