• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Chevron võtab Texaco üle

  Aktsiavahetuse teel toimuva tehingu maksumus on 35 miljardit dollarit, millega Chevroni aktsionärid saavad uues firmas 61 ja Texaco aktsionärid 39. Uue firma nimeks saab Chevron Texaco.
  Tehinguga loodab Chevron, mis on suuruselt USA teine naftakompanii ning maailmas hetkel viies, saada konkurentsis maailma suurimate naftakompaniide vastu paremat positsiooni.
  Chevron plaanib kulusid kärpida 1,2 mld dollari võrra, millest osa tuleb 4000 töökoha koondamisest kokku 57 000 töötajaga hiidkontsernis.
  Ühendatud firma naftareservide suurus on 11,2 miljardit barrelit ning päevane toodang 2,7 mln barrelit, mis asetab ta maailmas 4. kohale Exxon Mobili, Shelli ja BP Amoco järel. Kompaniil on naftaluure- ja tootmisvõimused Lääne-Aafrikas, Kaspia regioonis ja Ladina Ameerikas.
  Tehing pälvib tõenäoliselt terava kriitika nii USA tarbijatelt kui poliitikutelt, kelle sõnul firmade ühendamine vähendab konkurentsi ning tõstab naftasaaduste hinda.
  Chevron ja Texaco rõhutavad aga, et uus kompanii on USA kapitali käes, samas kui viimastes liitudes on enamik USA naftafirmasid alla neelatud välismaiste rivaalide poolt.
  Energiapoliitika on kesksel kohal ka USA presidendivalimiste kampaanias. Al Gore süüdistab George W. Bushi kuulumises ?Suure Nafta? leeri, mis lõikab tarbijate arvel kasu praegustest kõrgetest kütusehindadest. Bush omakorda ründab USA viimast valitsust, mille ajal USA naftareservid on läinud välisfirmade kätte.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.