Ülo Toomsalu • 17. oktoober 2000 kell 6:08

Teadlased nõuavad rohkem raha

Teadlased nõuavad peaminister Mart Laarilt selgitusi olukorrale, kus 2002. aastaks teadusrahade hüppelist kasvu lubav kolmikliidu valitsus ei kavatse tuleval aastal anda teadusele tänavusega võrreldes sentigi rohkem, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teaduste Akadeemia presidendi Jüri Engelbrechti sõnul eraldab eelarveprojekt 2001. aastal teadusele sisuliselt kümnendiku võrra vähem raha kui 1999. aastal. 'Teaduse sihtfinantseerimise kulud on seal 156 miljonit krooni, mis on täpselt sama summa kui sel aastal. Eelmisel aastal oli see number 161,4 miljonit krooni,' rääkis Engelbrecht. '3,6protsendilist kärbet ja tarbijahinna indeksi kasvu arvesse võttes kahaneb teadusteemade ja uurimisasutuste rahastamine kümme protsenti.'

Teaduse käekäigu pärast muretsev akadeemia president saatis kirja peaministrile ja taotles Laariga ka kokkusaamist, mis peaks toimuma novembri alul.

Engelbrechti väitel on tööle pühendunud teadlased üleliia rahumeelsed. 'Meiepoolne surve on väike. Oleme olnud liiga viisakad, ei piketeeri tänavatel ega hüüa loosungeid,' tõdes ta.

Eelarvekava on eriti arusaamatu valitsuse otsuse valguses tõsta aastaks 2002 teadus- ja arendustegevuse summade osakaal 1,2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust, mis tähendaks miljardit krooni, ütles Engelbrecht. 2001. aasta eelarve kavandab teadusele kokku vaid 400 miljoni krooni ringis vahendeid. 'Küsisin Laari käest, kuidas selline hüpe on võimalik? Me ei saa aru valitsuse tegevusest,' märkis akadeemik.

Hetkel kuum