• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Paksas asub ettevõtlust soodustama

  Olles avalikustanud, et vähendatakse ehituste käibemaksu ja füüsiliste isikute tulumaksu, kaotatakse juriidiliste isikute tulumaks ja kapitali juurdekasvu maks, teatas uut poliitikat ajav valitsus, et kavatseb alandada ka elektrienergia tariife. See tähendab, et tarbijate öine elektritariif võidakse võrdsustada ekspordihinnaga. Kui nii läheks, siis maksaks öösel kasutatav elektrienergia Leedus ainult 0,04 litti kWh. Praegu maksab see tarbijaile 0,11 kuni 0,17 litti kWh, olenevalt sellest, missugusesse võrku on tarbija ühendatud.
  Selline elektrienergia kolme- või koguni neljakordne odavnemine oleks eriti kasulik firmadele, kelle toodangu omahinnas moodustavad kulud elektrienergiale suure osa ? näiteks pagaritöökojad, elektriseadmetel töötavad tööstusettevõtted jt. Ent selliste reformide vastu seisavad müürina Lietuvos Energija (Leedu Energia) juhid, kes väidavad, et elektri öötariifi alandamine tooks elektrienergiaturu monopolistile Lietuvos Energijale miljonilisi kahjumeid.
  Leedu uue valitsuse kavatsuste vastu ei astu ägedalt mitte üksnes energeetikud. Rolandas Paksase kabinet asus juba korrigeerima 2001. aasta riigieelarve projekti ? kavas on vähendada kaitseministeeriumi finantseerimist, revideerida riigieelarvest rahastatavate projektide kulupoolt. Niisugune sekkumine ei meeldi põrmugi ametnikele, kes neid summasid administreerivad ja kasutavad.
  Praegu kehtib Leedus veel konservatiivide parlamendi poolt vastuvõetud seadus, millega kohustatakse valitsust igal aastal suurendama kaitsekulutusi, kuni need 2001. a ulatuvad 1,95?2 protsendini SKTst. Peaminister Rolandas Paksas on öelnud avameelselt, et valitsus kavatseb riigi kaitsevajadusteks eraldada umbes 1,85% SKTst ja niiviisi ?säästetud? summad anda teistele valdkondadele.
  Autor: Audrius Gel?inis
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Nädala lood: Enefit Greeni triumf ja kuidas kurikuulus ärimees oma esimese miljoni teenis
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Indrek Kasela Enefiti IPOst: kodanikuna takka ei kiida, aga investorina olnuks patt mitte osaleda
PRFoodsi juht Indrek Kasela tõdes, et ei kiida Enefit Greeni tegevust heaks, kuid investorina kasutas siiski võimaluse ära ning märkis ettevõtte IPO-l aktsiaid.
PRFoodsi juht Indrek Kasela tõdes, et ei kiida Enefit Greeni tegevust heaks, kuid investorina kasutas siiski võimaluse ära ning märkis ettevõtte IPO-l aktsiaid.