Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EL keelustab loomse sööda

  Esmaspäeval Euroopa Liidu (EL) põllumajandusministrite erakorralisel istungil kokku lepitud meetmete järgi on tuleva aasta 1. jaanuarist keelatud liha- ja kondijahu kasutamine loomasöödaks ning tõve suhtes testimata loomaliha kasutamine inimtoiduks.
  Abinõudel on arvestatavad tagajärjed ka ELi kaubanduspoliitikale, sest alternatiivne sööt ? soja ja õliraps ? tuleks sisse tuua USAst ja Lõuna-Ameerikast, kus suur osa saagist on geneetiliselt muudetud.
  EL toodab aastas 3 miljonit tonni liha- ja kondijahu, loomsete jäätmete põletamine läheks Euroopa Komisjoni hinnangul maksma 3 miljardit eurot.
  ?Need on väga suured kulutused, kuid see on hind, mida me peame maksma, et taastada tarbijate usaldus,? ütles ELi toiduohutuse eest vastutav volinik David Byrne. See on vajalik ELi siseturu toimimise tagamiseks, et vältida hüsteeriat ja riigipiiride sulgemist teistest riikidest pärit lihale.
  Vähemalt viis ELi riiki kehtestas impordikeelu Prantsuse lihale, kui oktoobris selgus, et suured supermarketid on müünud liha, mis on pärit haigusjuhtumiga karjast. Nakatatud liha söömine põhjustab inimestel surmaga lõppevat ajuhaigust.
  Loomade hulgas levib haigus loomsetest jäätmetest valmistatud sööda kaudu. Euroopa Liit keelustas liha- ja kondijahu kasutamise juba paar aastat tagasi seoses hullu lehma tõve puhanguga Suurbritannias 1996. aastal, kuid kõik riigid ei ole keeldu täitnud. Ka praegu olid Holland ja Rootsi lauskeelu vastu, väites, et omavad sööda kvaliteedi üle head kontrolli.
  Taani, Suurbritannia ja Hispaania suutsid aga viimasel hetkel mõjutada ministreid loobuma keelu laiendamisest kalajahule. Ühtlasi ei laiene keeld loomsetele rasvadele.
  Lisaks näeb EL ette kõigi üle 30 kuu vanuste veiste testimise. Liha, mida testida ei jõuta, ostab kokku ja hävitab Euroopa Liit. Kompensatsioonisumma on arvestatud 2 miljonile veisele ja ulatub 870 miljonile eurole.
  Soome, Rootsi ja Taani võivad testimise osas ELilt erandi saada, kuid see ei tähenda, et neist riikidest pärit loomaliha ei võiks testida muudes riikides. Soomes näiteks maksab üks test 1170?1300 Eesti krooni, mis tähendaks riigile 78?104 miljoni krooni suurust lisakulutust.
  Briti teadlased aga hoiatavad, et testid ei ole piisavalt tundlikud, et tagada täielikult haigusest vaba liha.
  ?Selleks, et peatada haiguse levik, peab Euroopa üle minema teist moodi põllumajandusele,? kirjutavad Briti valitsust kriisis nõustanud teadlased kirjas Euroopa Komisjonile, kutsudes ELi üles piirama ?tööstuslikku põllumajandust?. Briti teadlaste sõnul on hullu lehma tõbi otsene intensiivse põllumajanduse tagajärg. Samuti arvatakse, et abinõud on hiljaks jäänud.
  Esimest korda avastati hullu lehma tõbi 1986. a Suurbritannias, kus nüüd on teada 179 000 tõvejuhtumit. Mujal ELis on see arv 1300. Ühtegi juhtu pole teada Rootsis, Soomes, Austrias, Itaalias ja Kreekas. Surnud on 80 inimest, peaaegu kõik Suurbritannias.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Tartu Mill sai suurtehingu Eestis ja Lätis tehtud, Leedus läheb asi kohtusse
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.

Olulisemad lood

Ettevõtja soovitus: kui on raske, siis koonda kohe, mitte ära jää ootama Koondatute arv aina kerkib
“Oleks väga rõõmus, kui see koondamine oleks lühiajaline ja esimesest märtsist või aprillist on kogu seltskond tööl tagasi,” tõdes kärpiva ettevõtte Peweld juht Raivo Pihelgas. “Aga see ei sõltu enam kahjuks meist."
“Oleks väga rõõmus, kui see koondamine oleks lühiajaline ja esimesest märtsist või aprillist on kogu seltskond tööl tagasi,” tõdes kärpiva ettevõtte Peweld juht Raivo Pihelgas. “Aga see ei sõltu enam kahjuks meist."

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.