Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mereste, hobusekasvatus ja võlaõigus

  Akadeemik Uno Mereste kirjutas 13.12 ÄPs kommentaari ?Loogikavead seaduses?. Kõiges, mis puudutab seaduste loogikat, keelt ja saksa õiguskultuuri, olen mina Mereste õpilane ja tema on klass omaette. Mis sest, et meil on olnud vaidlemist, antud juhul ei saa suuremat üksmeelt kui meil enam ollagi.
  Ainus väike lahknemiskoht on see, et kirjutades alla Mereste ainuvõimalikule ja ainuõigele järeldusele ? võlaõigus ei saa ega tohigi olla võrdne kohustisõigusega ?, möönaksin ma mitte ainult selle loogilist täpsust, vaid ka traditsiooni (rooma õigust, eeskätt Justinianuse ?Institutsioone?) ja õiguspoliitilisi järelmeid.
  Paartuhat (vähemalt 1435 aastat) aastat on relatiivsete kohustiste tekkimise aluseid olnud neli. (Jätame kõrvale absoluutsed kohustised, mis tulenevad asjaõigusest, õieti küll selle rikkumisest.)
  Need on: a) lepingud; b) justkui lepingud (nt volituseta võõraste asjade ajamine); c) pahateod-õigusrikkumised-deliktid (nt kuriteod) ja d) kvaasideliktid (justkui-pahateod, olukord, kus rangelt võttes kuritegu ei ole, kuid kahju on tekitatud. Nt ööpoti väljavalamine aknast tänavale möödujale kaela ? üks sagedasi pahandusi keskaegses Tallinnas).
  Regulatsiooni mahult pole need valdkonnad võrdsed ? lepingulisi kohustusi reguleeritakse tuhandetel lehekülgedel ja ühele lepingule (ostu-müügi lepingule) kulutatakse terveid koodekseid, samal ajal kui kvaasidelikte on vähe (Roomas oli neid ainult kaks). Nt kasutatakse kvaasidelikti mõistet üldiselt väga eba-roomalikus Ameerikas mitmete interneti vahendusel ja e-kaubanduses sooritatud sigaduste puhul, kui tegu pole lausa kuritegudega.
  Tähtsaim on muu: loogiliselt aluselt on kõik kohustiste alused võrdsed ja klassifikatsioon ise juriidilis-loogiliselt täiuslik. Aga nähtavasti on meil mõnede juristide hulgas (Priidu Pärna) asendunud rooma õiguse lugemine vulgaarsete moonutatud ümberjutustustega põhimõttel, et oleks ainult saksakeelne.
  Õiguspoliitiline järelm on aga see, et võlaõiguse tegemine kohustisõiguse ekvivalendiks mitte ainult ei värdjasta juriidilist süsteemi, vaid annab vale idee ka inimestele, kel on mured mitmetegi tõsiste probleemide pärast. Kasvõi tööõiguse arvamine avaliku- või eraõiguse hulka. Ainult pime ei näe, et tööõiguses on olemas kindel avalik-õiguslik element (nt õigused riiklikele garantiidele ja toetustele), aga fakt on ka see, et Pärna võlaõigusest töölepingu väljajätmine on töösuhete diskrimineerimine.
  Kuidas nii: kõik ?kapitalistlik? on koodeksites kirjas, aga töösuhted ei ole? Mereste ja Justinianuse loogika sees aga probleemi ei teki: on olemas tööõiguse avalik-õiguslik element, on ka eraõiguslik, st eraviisiline töösuhe, kus tööline pole tööandjale midagi võlgu siis, kui ta teeb tööd ega varasta nt tööaega ja kus tööandja pole töötajale midagi võlgu siis, kui ta maksab töötajale õigel ajal palka.
  Niisiis valime ? kas loogika (võlaõigus on üks osa kohustisõigusest) või Kört-Pärtli särk (kogu kohustisõigus on võlaõigus).
 • Hetkel kuum
Andi Pleskovski: tänavuse aasta hea ja halb stsenaarium büroopindade turul
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Balti börsiindeks pani tõusunädalale punase punkti
Tõusumeeleolus kulgenud nädala lõpetas Balti koondindeks Baltic Benchmark siiski miinuses, taandudes keskmisest suurema käibega päeval 0,21%.
Tõusumeeleolus kulgenud nädala lõpetas Balti koondindeks Baltic Benchmark siiski miinuses, taandudes keskmisest suurema käibega päeval 0,21%.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Rootsit tabanud pankrotilaine räsib enim ehitust
Rootsi pankrottide arv tõusis jaanuaris vähemalt kümne aasta suurimaks, pankrotistujatest viiendik on ehitusettevõtted, kirjutab Bloomberg.
Rootsi pankrottide arv tõusis jaanuaris vähemalt kümne aasta suurimaks, pankrotistujatest viiendik on ehitusettevõtted, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.